FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > India >  Vår egen skog

Vår egen skog

Organisasjonen CWC (Concerned for Working Children) i India legger sterk vekt på at barns meninger skal bli hørt og tatt hensyn til. CWC har en sterk tro på barns evne til å ta fatt i og ta ansvar for eget liv. Dette har blant annet resultert i opprettelsen av barnekommunestyrer i en rekke landsbyer og barnefagforeninger for barnearbeidere. Her er et lite eksempel på hva som kan skje når barn går ammen og kjemper fram en sak.
08.03.2004
Jorid Almås
Vi vil ha vår egen skog, og i den skogen skal vi dyrke bambus og rør som foreldrene våre kan bruke til å lage kurver. Vi vil dyrke strå som kan brukes til å veve matter og trær som gir oss brensel. Vi vil også plante trær som kan tiltrekke seg fugler, og den typen trær som er nødvendig for at bier skal kunne lage honning, og vi vil lage en dam for fisk og lotusblomster. Jorda som vi graver ut for å lage dammen kan vi bruke til å bygge hus og lage krukker. Vi skal også dyrke planter som er spiselige og urter som kan brukes til medisin.

Vi vil plante denne skogen selv og når skogen har vokst seg til så skal vi beskytte den og bare bruke det som vi trenger i den. Ingen trær vil bli hogget ned, vi tar bare greiner, fordi et tre bruker lang tid på å vokse seg stort. Seinere vil vi slippe inn slike dyr i skogen som foreldrene våre har sagt at brukte å være i skogene her før, men bare etter at trærne er store nok, ellers vil dyr som kaniner spise opp plantene før de har blitt til trær.

– Hvordan vil du få tak i jorda?
– Vi skal spørre de myndighetene som eier og bestemmer over jorda.
– Hva om de ikke vil gi dere jorda?
– Hvordan kan de nekte oss det? Vi er jo barnefagforeningen Bhima Sangha!
– Hva om de likevel ikke vil gi dere jorda?
– Da sitter vi på kontoret deres helt til de gir seg!

Dette sa Dinesh på et møte i barnefagforeningen Bhima Sangha i 1991. Dinesh var en liten gutt fra Herikeri, nær Basrur ved vestkysten i delstaten Karnataka i India. Han så ut som om han var seks år gammel, men antakelig var han åtte år. Barn fra mange landsbyer var kommet sammen for å diskutere hva de kunne gjøre for å hjelpe foreldrene sine slik at de kunne leve av sine tradisjonelle yrker. På den måten ville de kunne fortsette å kunne bo i landsbyene sine, og slippe å flytte inn til storbyene. Blant de temaene som ble diskutert var de økende problemene de hadde med å skaffe råmaterialer og hvordan de lokale markedene stadig skrumpet inn.

Dinesh sin drøm er sakte i ferd med å vokse til. Den skogen barna plantet den gangen vokser nå på omtrent 93 dekar langs kysten i delstaten Karnataka.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD