FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Nepal >  Våpenhvile i Nepal

Våpenhvile i Nepal

Den nepalske overgangsregjeringen har erklært våpenhvile i den ti år lange konflikten med maoistopprørerne. I forrige uke proklamerte maoistene en tre måneder lang, ensidig våpenhvile. Endringen skjer etter at kong Gyanendra oppga sitt mer enn ett år lange eneveldige styre og lot parlamentet sammenkalles igjen den 30. april.
04.05.2006
Ellen Bjølseth
Overgangsregjeringen er en koalisjonsregjering bestående av syv partier under ledelse av Girija Prasad Koirala. Det later nå til å være mulighet for dialog med maoistopprørerne slik at en fredsprosess kan komme i gang. Fra mange hold er det et ønske om å overtale maoistene til å oppgi den væpnede kampen og i stedet virke for endring av Nepal som et regulært politisk parti innen det demokratiske systemet.

Folk flest uttrykker en viss skepsis til det som foregår, og mange uttrykker skuffelse over det internasjonale samfunnet som reagerte litt vel positivt da kongen omsider ga opp sitt eneveldige styre. Han er fortsatt konstitusjonell monark med reell makt over hær og politi. Det råder stor mistro til kongen, og det foreligger spekulasjoner om at han nå bare har foretatt en taktisk tilbaketrekning slik at han senere kan gjeninnføre eneveldet. Særlig blant ungdommen er det mange som er kompromissløse og ønsker å fjerne kongen helt og omdanne Nepal til en republikk, ”nå som de allikevel var så godt i gang”.

FORUTs partnerorganisasjon i Nepal, CWIN, har overvåket menneskerettighetssituasjonen hele tiden og fulgt godt med også mens demonstrasjonene mot kongen var på det mest intense. Organisasjonsrepresentanter var ute blant demonstrantene og registrerte det som foregikk. CWIN deltok i demokratibevegelsen som en aktiv deltager. Samtidig er organisasjonen i stand til å yte praktisk assistanse og har sørget for legebehandling til sårede og har tatt seg av barn hvis foreldre har blitt drept i opptøyene.

CWINs leder, Gauri Pradhan, tror den nye regjeringen og maoistene vil møtes ganske snart, kanskje allerede neste uke. Han er en aktiv menneskerettighetsforkjemper og har selv meglet mellom en tidligere regjering og maoistene.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD