FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka Sri Lanka etnisk konflikt Sri Lanka Tsunami Sri Lanka Inparuddy India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sri Lanka >  Utstrakt hånd til flyktningene
LTTE med knekt ryggrad

Utstrakt hånd til flyktningene

De siste meldingene fra Sri Lanka tyder på at geriljaorganisasjonen LTTE – tamiltigrene – er på det nærmeste utradert. Samtidig er det et enormt behov for hjelp til internflyktningene. FORUTs søsterorganisasjon i Sverige, IOGT-NTO, har trådt til med en vellykket innsamlingskampanje.
19.05.2009
Ellen Bjølseth

Da FORUT dro i gang sin aksjon for å skaffe penger til krigsflyktningene rett etter påske, reagerte IOGT-NTO spontant med å overføre 200 000 svenske kroner til nødhjelpsarbeidet. Samtidig lanserte de sin egen kampanje i Sverige, og der kommer det stadig inn penger. I tillegg til de første 200 000 er beløpet nå kommet opp i 150 000 kroner, og mer er i vente.

FORUT og IOGT-NTO har i mange år samarbeidet om prosjektvirksomheten i Sri Lanka og andre land i Sør, men i fjor ble det foretatt en omfordeling av oppgavene som innebar at FORUT overtok alt utviklingssamarbeid i Sri Lanka. Vår søsterorganisasjon har likevel fortsatt sterke følelser for landet, noe som altså gir seg utslag i konkret handling gjennom denne innsamlingsaksjonen til støtte for internflyktningene via FORUT. – Slike bidrag er utrolig verdifulle og noe vi setter veldig pris på, sier FORUTs generalsekretær Morten Lønstad.
 

Prekær helsesituasjon

Etter LTTEs sammenbrudd er 70 000 nye flyktninger på vei til leirene i området rundt Vavuniya by. Totalt antall flyktninger er dermed oppe i ca 250 000 tusen, og det sier seg selv at det er en enorm utfordring å få gitt god nok hjelp til alle sammen. Helsetilstanden er svært dårlig for mange av dem, og det er registrert både hepatitt A og vannkopper i leirene samtidig som det er ubekreftede meldinger om at også dysenteri er brutt ut.
 
Ranveig Tveitnes og FORUT-ansatte i Vavuniya
Ranveig Tveitnes og FORUT-ansatte i Vavuniya
Flyktningene er preget av enorme traumer etter å ha blitt bombet og beskutt i månedsvis. Mange har vært på flukt i over ett år, og framtiden er uviss, selv om myndighetene nå sier at oppholdet i leirene vil bli gjort så kort som mulig slik at sivilbefolkningen kan vende tilbake til det som engang var hus og hjem.
 
Freds- og utviklingsforsker Camilla Orjuela ved Universitetet i Göteborg, som har fulgt situasjonen i Sri Lanka gjennom flere år, sier at det er bra at LTTE nå har gitt opp fordi det vil spare befolkningen for ytterligere lidelser.
 
I Aktuellt på SVT2 i går, 18. mai, blir situasjonen beskrevet blant annet av FORUTs stedlige representant, Ranveig Tveitnes, og Camilla Orjuela. Se innslaget her. (Spol frem til kl. 18.40)
 
I en pressemelding fra Utenriksdepartementet i dag sier utviklingsminister Erik Solheim: - For å sikre fred er det helt avgjørende å finne politiske løsninger. Sri Lankas regjering må vise sjenerøsitet mot den tamilske befolkningen, gi dem selvstyre og bygge en inkluderende stat. Alle - singalesere, tamiler og muslimer - må føle seg sikre på at de har like rettigheter. Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttrykker samtidig at han forventer at Sri Lankas myndigheter sørger for at forholdene i flyktningleirene raskt bedres for å oppfylle internasjonale standarder. Dette er også i tråd med hva FN har krevd.
 
FORUT fortsetter med sin innsamlingsaksjon. Gi ditt bidrag ved å klikke på alarm-knappen øverst til høyre eller send det til konto nr. 7220.05.36003.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD