FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Hjem >  Usikker sikkerhetssone?

Usikker sikkerhetssone?

I takt med at tamilgeriljaen er blitt drevet fra skanse til skanse, har sivilbefolkningen fulgt med og er trengt sammen på et område som blir mindre og mindre, dag for dag.
26.01.2009
Ellen Bjølseth

På flukt
På flukt
Sjefen for regjeringshæren i Sri Lanka, generalløytnant Sarath Fonseka, sa søndag at krigen var ”95 %” over.  Myndighetene meldte i går, søndag, at byen Mullaitivu var erobret fra tamilgeriljaen, som dermed bare har igjen et jungelområde. Erobringen av Mullaitivu, tamiltigrenes siste skanse, intensiverer bekymringen for sivilbefolkningen. Håpet akkurat nå er at begge parter respekterer den regjeringserklærte sikkerhetssonen. På nettsiden til forsvarsdepartementet i Sri Lanka kan vi lese at biskopen i Jaffna har oppfordret LTTE til ikke å plassere artilleri i sikkerhetssonen. Den samme siden påstår også at LTTE har minelagt områder slik at sivilbefolkningen sperres inne.

Associated Press meldte at over hundre sivilpersoner ble drept i forrige uke. Ettersom ingen uavhengige journalister har adgang til konfliktområdet, foreligger det ingen sikre meldinger om antall drepte og sårede, men det er grunn til å forvente at det vil bli mange.

Regjeringsstyrkene i Sri Lanka har opprettet en sikkerhetssone inne LTTE-kontrollert område – ifølge forsvarsdepartementet er det bare i overkant av 300 km² som fortsatt er under LTTEs kontroll. Sivilbefolkningen er oppfordret til å samle seg her, hvor det ikke skal foregå angrep.
 
Flyktninger har slått seg ned ved skolen
Flyktninger har slått seg ned ved skolen
Nå viser det seg at det ikke er så enkelt. Bilder vi har mottatt i dag, viser i følge våre kilder resultatet av granatangrep i nærheten av både sykehus og skole i den sikkerhetssonen. På Vallipunam-sykehuset er pasienter fra tre andre sykehus samlet. Noen internflyktninger har fått plass på skolen. Resten må klare seg som best de kan med det de har til rådighet som vern mot vær og vind. De heldigste har et bølgeblikk- eller plasttak å krype inn under.
 
Vi har ingen mulighet for å få bekreftet om bildene faktisk er tatt inne i sikkerhetssonen eller om de er tatt etter at den ble opprettet. For menneskene som er avbildet, er situasjonen uansett en tragedie. Her er det snakk om traumatiserte barn, fortvilte foreldre og en befolkning som har mistet alt og som ikke aner hva fremtiden vil bringe – om de i det hele tatt har noen fremtid.

Barn søker tilflukt
Barn søker tilflukt

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD