FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

1/2003 >  Takker norske barn
Sri Lanka

Takker norske barn

Barna i landsbyen Sinnepurasankulam i det nordlige Sri Lanka takker norske barn for sin nye skole. Alle de 73 skolene i området der landsbyen ligger ble ødelagt under krigshandlingene mellom den srilankiske hæren og opprørsbevegelsen LTTE.
14.02.2003
Paul Henrik Kielland
Takket være den ett år lange våpenhvilen kan nå befolkningen i de nordlige delene av Sri Lanka vende tilbake til sine opprinnelige landsbyer. Om lag en tredel av de én million interne flyktningene har allerede kommet tilbake. Problemene er imidlertid mange. 20 års krigføring har påført landet et stort mineproblem. Selv om arbeidet med å fjerne minene er kommet i gang, vil det ta mange år før landet er mineryddet. I de områdene hvor folk nå flytter tilbake er store områder utilgjengelige på grunn av miner. Det verste er at minefeltene ikke er godt nok kjent. Faren for at flere barn og voksne skal bli lemlestet av miner er derfor ekstra stor.

Skoler er viktige for folk flest
Nedunkerni: Nedunkerni er meget ødelagt av krigshandlinger
Likevel flytter folk tilbake til områder hvor hele infrastrukturen i samfunnet er ødelagt av krigshandlinger. Folk er veldig opptatt av skolegang, og lokalbefolkningen i Nedunkerni-området forteller FORUT at mange ennå ikke har kommet tilbake fordi skolene ikke fungerer. Tilgang på utdanning er viktig i det tamilske samfunnet. Nå er imidelertid skolen i Sinnepurasankulam gjenbygd.

– Nå når skolen er i orden vet vi at flere vil vende tilbake for å starte på nytt, sier folk FORUT har snakket med i landsbyen.

Flott skole bygd med hjelp av norske barn
I Nedunkerni-området var det opprinnelig 73 skoler før området ble arena for krigen mellom hæren og LTTE. Samtlige skoler ble ødelagt. Skolen i landsbyen Sinnepurasankulam er den første som har fått ny permanent bygning etter at våpenhvilen trådte i kraft. Skolen er bygget av FORUT for en samlet kostnad på 120 000 kroner. Det er blitt en flott skole med fire klasserom, bibliotek og rom for lærere og rektor. I tillegg har også pengene rukket til nye møbler og nye toalett. Prosjektet er finansiert gjennom midler fra NORAD, men uten støtte fra norske barn som støtter FORUTs arbeid gjennom deltakelse i barneaksjonen, ville ikke organisasjonen kunnet hjelpe barna i Sinnepurasankulam.

Det var fylkesmannen i området som formelt åpnet skolen. FORUTs stedlige representant i landet var også med på åpninga og gav skolen midler til å kjøpe inn nye bøker til biblioteket.

Dette er første skrittet i rehabiliteringsarbeidet i dette området. Det er mye arbeid som gjenstår før området har fått tilbake den lille infrastruktur som fantes før krigshandlingene. Allerede har FORUT gjennomført et låneprogram slik at bøndene får midler til såkorn og kunstgjødsel for å komme i gang med matproduksjon.

Sinnepurasankulam skole: Barna i Sinnepurasankulam takker norske barn for den nye skolen!
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD