FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Hjem >  Sykler til skolebarn

Sykler til skolebarn

En ny sykkel er drømmen for mangt et barn. Ekstra stort er det for barn i familier som mangler det meste.
22.07.2010
Janice Corera, Sri Lanka

Nye sykler
Nye sykler
Dagen startet kl. halv åtte med en inspeksjon av 54 skinnende nye sykler før de ble lempet på lasteplanet til en bil utenfor FORUT-lageret. Så gikk turen sammen med Jaffna-kolleger til byen Kopay, nordøst for Jaffna by, der syklene skulle deles ut.

Her skulle 54 utvalgte elever få hver sin sykkel. Kriteriet for å komme med på listen var at de tilhørte en flyktningfamilie med nytt hjemsted i Kopay. Jeg betraktet elevene etter hvert som de kom i følge med mor eller far. Alle var mellom ti og femten år, og alle var iført skoleuniform.
 
Jaffna-kollegene mine hadde allerede rigget seg til med identifikasjonspapirer, klar til å kontrollere mottakerne og dele ut syklene. Det var mange spente og ivrige ansikter å se der de speidet etter navnet sitt på listen. Ventetiden ble nokså lang, for det en del formaliteter en måtte igjennom, men etter hvert kunne de gå fra bord til bord og plukke opp registreringsskilt, sykkelsete og ringeklokker før de kunne ta med seg sin egen sykkel.
 
En sykkel brukes til mye
En sykkel brukes til mye
Det er ikke vanskelig å forestille seg hva en sykkel betyr for en elev her i Jaffna. Når jeg kikker ut på gaten om morgenen, ser jeg rekker med skolebarn i alle aldre, med olje i håret og uklanderlige, hvite skoleuniformer, i full fart på sykkel med bøker på bagasjebrettet eller i en veske på styret. I en typisk Jaffna-familie betyr sykkelen transport til skolen, varetransport fra butikken og frakting av hjemmeproduserte varer til oppkjøpere i byen, dersom mor eller far dyrker frukt og grønnsaker eller lager håndverksprodukter for salg.
 
Alle øynene som saumfor stabelen med nye sykler avspeiley mange følelser: engstelse, håp og ønsket om et bedre liv. Uttrykket idet barna mottok sin egen, flunkende nye sykkel var imidlertid ikke til å ta feil av. Dette var en gledens stund!

Hjem med ny sykkel
Hjem med ny sykkel

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD