FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Rusgifter og utvikling Krisehåndtering og rehabilitering Kvinner og likestilling Barnerettigheter Informasjonsvirksomhet Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Temaer > Rusgifter og utvikling >  Sterkt møte med jenter med energi og engasjement
Justisminister Knut Storberget i Malawi

Sterkt møte med jenter med energi og engasjement

- Takk for at jeg fikk komme hit og oppleve dette. Takk for det flotte arbeidet dere gjør. Dette var en opplevelse jeg aldri vil glemme. Dette sa justisminister Knut Storberget etter å ha sett jenter fra en av FORUTs prosjektpartnere i Malawi i aksjon med dans og drama mot rus.

06.05.2009

Storberget og delegasjonen fra Justisdepartementet og FORUT fikk et sterkt og følelsesladet møte med om lag 150 speiderjenter og unge kvinner i bydelen Kaufulu i Lilongwe under sitt besøk til Malawi nylig. Speiderjentene fra Malawi Girl Guides Association (MAGGA) vartet opp med et timelangt fyrverkeri av sang, dans, drama og talekor.

Justisministeren har vært på ei ukes besøk i Malawi etter å ha takket ja til en invitasjon fra FORUT om å besøke landet. FORUTs arbeid i Malawi fokuserer på forebygging av kjønnsbasert vold, HIV/AIDS og fattigdom. En viktig del av tilnærminga er å koble alkohol- og narkotikabruk til disse alvorlige utviklingsspørsmålene. FORUT er blant annet utfordret av myndighetene i Malawi til å delta i utviklingen av en nasjonal alkoholpolitikk for landet. Dette er spørsmål justisministeren som kjent er svært opptatt av. Turen til Malawi ble derfor også en viktig anledning til å lære om hvordan disse spørsmålene blir behandlet i en helt annen politisk, kulturell og økonomisk kontekst.

Det gjør utvilsomt inntrykk å møte jenter med så mye selvtillit i et land som preges av patriarkalske menn med mannsjåvinistiske holdninger. MAGGA mottar støtte fra Norges Speiderforbund til utbygging av organisasjonen, og FORUT støtter MAGGA økonomisk og faglig i deres prosjekt som har som formål å lære jenter å ta kontroll over egen kropp og eget liv. En viktig del av prosjektet er alkohol- og narkotikaforebygging, og jentene viste gjennom sang, dans og drama hvordan alkohol- og narkotikabruk fører til likegyldighet, usikker sex og vold. FORUT har dokumentert at forebygging av alkohol og narkotikabruk viktig i arbeidet for å bekjempe vold mot kvinner og spredning av HIV-AIDS.

- Denne opplevelsen var overveldende og rørende. Det er fantastisk å møte så mange jenter med selvtillit og pågangsmot. Selvbevisste jenter er viktig i utviklingen av ethvert samfunn. Det er derfor svært oppmuntrende å se hva dere i MAGGA har fått til, sa generalsekretær Morten Lønstad i sin tale til jentene etter forestillingen. Han takket også for at MAGGAs prosjektleder betegnet ham som en bror av og sa han var stolt over å ha så mange søstre i Malawi. Lønstad poengterte viktigheten av å delta i frivillig organisasjonsarbeid og fortalte barna i Malawi at norske barn har mye å lære av dem, både når det gjelder kulturell utfoldelse og livsglede.

- Vi har opplevd svært mye under vårt besøk i Malawi, men møtet med speiderjentene må nesten sies å ha vært høydepunktet, sa Storberget da han oppsummerte oppholdet overfor FORUT. 150 speiderjenter sto fram etter tur og viste en energi og livsglede som en skal lete lenge etter. Da justisministeren tok ordet etter forestillingen og snakket til barna, ble både barn og voksne både overrasket og imponert. Aldri hadde de opplevd at en minister viste interesse for barn på den måten.

Les mer om Storbergets besøk i Malawi.

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD