FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2007 >  Sterke reaksjoner i Sri Lanka
Politiet sendte tamiler ut av Colombo

Sterke reaksjoner i Sri Lanka

Bort imot 1000 tamiler som bor på ulike hybelhus i Colombo, ble i går sendt nord- og østover i landet med busser. Både kvinner, barn, syke og mange eldre mennesker er blant de utsendte.
Hendelsen har vakt svært sterke reaksjoner i hele Sri Lanka.
08.06.2007
Torsdag 7. juli ved fem-tida om morgenen foretok srilankisk politi og militære en razzia mot mange hybelhus i hovedstaden Colombo. Tamilske beboere fikk beskjed om å pakke sine saker og sette seg i busser som var kjørt fram. De fikk ingen beskjed om hvor bussene skulle kjøre. Siden viste det seg at bussene fraktet de evakuerte øst- og nordover i landet. Politiet sier at dette er et ledd i å gjøre hovedstaden tryggere og at bortsendelsene skjer på frivillig basis.
 
Vitneutsagn viser imidlertid at dette ikke medfører riktighet. Både aviser, radio og tv har intervjuer med flere av de bortsendte, og i mange tilfeller er det hjerteskjærende historier å høre. Uskyldige mennesker vet ikke hva de neste timene og dagenevil bringe. Mange av de bortsendte har flyktet til Colombo pga den væpnede konflikten i landet og har ingen trygg plass å bo.
 
Reaksjonene på bortsendelsene har ikke latt vente på seg. Et nesten samlet politisk miljø fordømmer handlingen og under debatten i parlamentet i går falt det mange harde ord mot regjeringen og dens handlemåte. Opposisjonleder Ranil Wikremesinghe sammenliknet det som nå skjer med det tidligere appartheidstyret i Sør-Afrika og viste til at bortsendelsen av tamiler strider mot flere paragrafer i Sri Lankas grunnlov. – Grunnloven sier at alle srilankiske borgere har rett til å bevege seg fritt og selv bestemme hvor de vil bo. Regjeringens handlemåte i denne saken er klart et brudd på denne loven. Andre uttalte at denne typen handlinger vil styrke de tamilske tigrene, LTTE, og ikke svekke dem som åpenbart er regjeringens mål.
 
Også ministre innen president Mahinda Rajapakses egen regjering reagerer sterk på bortsendelsene. Leder for Sri Lanka Muslim Congress, minister Rauff Hakeem sammenligner i en uttalelse gårsdagens hendelser med anslagene mot tamiler i 1983. – Gårsdagens angrep er verre enn det vi var vitne til i 1983. Den gangen var det sivile som gikk til angrep på tamiler, nå er det regjeringen! Hvis det er mistanke om at noen begår forbrytelser, eller planlegger slike, må de stilles for retten på vanlig måte. Hvorfor er det kun de fattige som ikke har råd til å bo på dyre hoteller som blir behandlet slik? spurte han.
 
Frivillige organisasjoner har også reagert meget sterkt på gårdsdagens bortsendelser. Flere menneskerettsorganisasjoner har sendt et åpnet brev til presidenten hvor de ber om at han umiddelbart setter en stopper for denne typen aksjoner mot tamilene og at de bortsendte får komme tilbake til Colombo.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD