FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2007 >  Stengt vei fører til underernæring

Stengt vei fører til underernæring

Riksvei A9 mellom fastlandet i Sri Lanka og Jaffna-halvøya i nord er stengt på grunn av borgerkrigen. Det er dermed svært vanskelig å få forsyninger til området, og matmangelen er prekær.
20.07.2007
Ellen Bjølseth
Manglende forsyninger gjelder også gjødsel og andre jordbruksvarer, og mange jordbruksområder ligger brakk på grunn av sikkerhetsrestriksjoner. Disse gjelder også til sjøs, noe som betyr at fiskerne ikke får lov til å dra lengre ut enn 200 meter fra land. Det er først og fremst proteinmangelen som gir størst utslag, men området har også for lite ris og mel. Omtrent halvparten av Jaffnas befolkning er knyttet til landbruket, mens i underkant av ti prosent lever av fiske. Fangsten er for tiden bare en tiendedel av det normale.
 

Internflyktninger verst stilt

Ettersom hovedveien er stengt, må frakten foregå med skip eller fly. Sikkerhetskravene er svært strenge med tanke på mulige angrep underveis. Omtrent 165 000 internflyktninger er helt avhengig av matleveranser. De har brukt opp alt de har av verdier, og mange må klare seg med ett til to måltider pr dag. Det som er å få kjøpt av matvarer, koster nå så mye at de svakeste gruppene ikke har mulighet til å få kjøpt noe.
 

Underernæring hos barn

I barnehagen får barna næringsrik mat
I barnehagen får barna næringsrik mat
En representant for skolemyndighetene hevder at halvparten av elevene nå bærer preg av feil- eller underernæring, selv om det foregår matutdeling på skolene. Verst stilt er barn under fem år. Humanitære organisasjoner, som FORUT, sørger nå for at førskolebarn får i hvert fall ett næringsrikt måltid pr dag. Stengingen av riksvei A9 er ifølge organisasjonene den viktigste årsaken til den prekære matsituasjonen.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD