FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2010 >  Sri Lankas uavhengighetsdag

Sri Lankas uavhengighetsdag

Den 4. februar feirer Sri Lanka sin uavhengighetsdag for første gang etter at borgerkrigen tok slutt. Under en seremoni i Kandy uttalte president Rajapakse at det ikke vil bli noen selvbestemmelse for tamilene, men oppfordret dem til å samarbeide med regjeringen. Veien videre går gjennom dialog, sa han.
04.02.2010
Ellen Bjølseth

Presidentvalget den 26. januar endte med overlegen seier for den sittende presidenten, Mahinda Rajapaksa. Nå protesterer stadig flere tilhengere av utfordreren, general Sarath Fonseka, mot resultatet, som de mener skyldes valgfusk. Dagen før uavhengighetsdagen deltok rundt 5000 mennesker i Colombo i en demonstrasjon.

Det var 14 millioner stemmeberettigede, og bare drøyt 10 millioner avla stemme. 22 kandidater stilte til valget, men i realiteten var det bare to hovedkandidater, Rajapaksa og Fonseka. Det ble rapportert om over 800 tilfeller av valgrelatert vold i valgkampen og over 100 tilfeller der våpen ble brukt. Fem mennesker ble drept. På selve valgdagen var det relativt rolig, bortsett fra noen bomber i Jaffna tidlig på morgenen. Voldsnivået under dette valget var sammenlignbart med tidligere års valgvold.
 
Det store spenningsmomentet nå er hvordan Rajapakse vil håndtere den etniske konflikten som er årsaken til de siste tretti års uro. For det tamilske mindretallet er det avgjørende å oppnå mest mulig selvstyre, mens presidenten har uttalt at Sri Lanka nå er ett land og én befolkning.
 
Amnesty International har gitt uttrykk for bekymring over at journalister, opposisjonsmedlemmer og kritikere av regjeringen er blitt anholdt og trakassert etter valget. ”Seier over tamiltigrene etterfulgt av et historisk valg burde ha satt sluttstrek for politisk undertrykking i Sri Lanka, men i stedet har vi sett en alvorlig innstramming av ytringsfriheten”, sa Madhu Malhotra, nestleder i Amnesty International, Asia-Pacific til BBC.
 
FORUT har klart å gjennomføre sin prosjekter uten for mange hindringer på grunn av vår lange tilstedeværelse i landet, men har observert at andre organisasjoner har fått sin handlefrihet innskrenket. Gjenbosetting av internflyktninger og gjenoppbygging er en formidabel oppgave, og FORUT er parat til å delta for fullt med sin kompetanse og lange erfaring med slikt arbeid.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD