FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka Sri Lanka etnisk konflikt Sri Lanka Tsunami Sri Lanka Inparuddy India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sri Lanka > Sri Lanka etnisk konflikt >  Sri Lanka holder pusten

Sri Lanka holder pusten

FORUT er sterkt bekymret for hva som vil skje i Sri Lanka etter 16. januar. Dette er datoen da den nordiske observatørstyrken må være ute av Sri Lanka. Observatørene fikk reisepass da den srilankiske regjeringen formelt sa opp våpenhvileavtalen med tamiltigrene (LTTE) den 2. januar i år.
11.01.2008
Ellen Bjølseth
Det er stor frykt for at partene raskt vil trappe opp til full krig når observatørstyrken (SLMM – Sri Lanka Monitoring Mission) er borte, og i mellomtiden holder landet pusten.
 
Våpenhvileavtalen fra 2002 kan ha betydd så mye som 10 000 sparte liv de første tre årene. De siste to årene har derimot vært preget av regelmessige og stadig mer graverende brudd på avtalen. BBC melder at rundt 5000 mennesker er blitt drept i sammenstøt i denne perioden. Selv om våpenhvilen er blitt aktivt undergravd av partene og hovedsakelig bare har eksistert på papiret de siste månedene, så har den likevel bidratt til at partene til en viss grad har lagt bånd på seg for å unngå negativ omtale. Avtalen og tilstedeværelsen av nøytrale, internasjonale observatører har derved bidratt til å gi noe beskyttelse til sivilbefolkningen.
 
Det er all grunn til å frykte at regjeringen vil trappe opp krigen i de nordlige områdene og at LTTE vil øke frekvens og omfang av sine aksjoner i sør. Dette vil – som alltid – hovedsakelig gå ut over sivilbefolkningen.
 
71 familier i Batticaloa fikk nye hus 20. desember 2007
71 familier i Batticaloa fikk nye hus 20. desember 2007
FORUT har drevet utviklingssamarbeid og nødhjelp i Sri Lanka siden 1981. Inntil videre går arbeidet som normalt i de sørlige delene av landet. I nordområdene er handlingsrommet mer begrenset, men FORUT yter fortsatt nødhjelp. Store deler av befolkningen har vært drevet på flukt flere ganger, og mange familier som kanskje har lyktes med å etablere en normal livssituasjon i løpet av våpenhvileårene, må nå se i øynene at de kan bli fordrevet på nytt.
 
FORUT vil fortsatt bistå sivilbefolkningen aktivt, men må samtidig ta hensyn til medarbeidernes personlige sikkerhet. Med et konflikt- og risikobilde som er i stadig endring er FORUT forberedt på å legge om planer og aktiviteter på kort varsel. Her har FORUT mye relevant erfaring fra alle årene med krig i Sri Lanka. Den viktigste erfaringen ligger imidlertid fast – at det er uskyldige sivile som vil betale prisen.
Les også hva Utenriksdepartementet sier:
  application/octet-streamFred og forsoning
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD