FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Hjem >  Spennende valg

Spennende valg

Presidentvalget i Sri Lanka, som bare er fire dager unna, ser ut til å bli vært spennende og jevnt.
22.01.2010

Colombo
Colombo
For tre, fire måneder siden trodde alle at dette skulle bli en lett seier for presidenten, som framskyndet valget med to år i håp om å dra nytte av stemningen etter at tamiltigrene ble beseiret. Men så røk president Rajapaksa og hans menn uklar med hærsjefen, general Sarath Fonseka, som hadde ledet troppene til seier i nord. Fonseka stilte så opp som presidentkandidat for en samlet opposisjon, som i mange år nesten hadde ligget med knekket politisk rygg.

Dermed ble en mulig valgseier til presidenten ikke lenger like selvfølgelig. Det spås et jevnt løp, noe som den jevne srilanker mener er godt for demokratiet, uansett hvilken kandidat de støtter.
 
Mange mener at tamilene denne gangen vil avgjøre valget. Men de tamilske partiene er svekket. Partiet EPDP under ledelse av Douglas Devananda har i mange år vært en støttespiller forl Rajapaksa, og er det fortsatt. Karuna og hans fraksjon, som brøt med tamiltigrene (LTTE) i 2006 og sluttet seg til Rajapaksa-regjeringen, står også fortsatt last og brast med presidenten. Devananda har sin base i Jaffna i nord, mens Karuna har sin base i øst. Nytt er det at den tamilske alliansen av andre partier, TNA eller Tamil National Alliance, denne gangen har valgt aktivt å støtte en av kandidatene, nemlig Fonseka. TNA har aldri før tonet flagg, men vært uavhengig. Mange mener at opposisjonskoalisjonen, som er en blanding av det konservative UNP, det marxistiske JVP, det muslimske partiet SLMC og TNA, som tradisjonelt har vært sett på som LTTEs talerør inn i det politiske miljøet, har ulike politiske interesser og står så langt fra hverandre at de ikke kan utgjøre noe politisk alternativ sammen. Men de er altså enige om at president Rajapaksa ikke må bli gjenvalgt.
 
Teplantasjearbeidere i Matale
Teplantasjearbeidere i Matale
Et annet usikkerhetsmoment på tamilsk side er partiet CWC (Ceylon Working Congress, som har sin base blant teplantasjearbeiderne), under ledelse av Arumugan Thondaman. Thondaman støtter presidenten, men partiet er splittet. Det derfor usikkert hvordan medlemmene vil stemme.
 
Alle er enige om at Fonseka vil vinne i Colombo by, men kanskje ikke i stor-Colombo. Den singalesiske eliten vil nok støtte Fonseka, mens flertallet av folk på landsbygda vil ifølge kilder sannsynligvis støtte Rajapaksa.
 
De muslimske velgerne er også splittet, men de fleste her tror at majoriteten av de muslimske velgerne vil følge Sri Lanka Muslim Congress (SLMC) og støtte Fonseka. Det er også spekulasjoner om hvilken kandidat soldatene vil støtte. Noen sier at befalet vil støtte presidenten, mens flertallet av de menige soldatene vil støtte sin gamle sjef.
 
I tillegg til at valgkampen så langt har vært svært voldelig, er den også preget av skittkasting og svertekampanjer. Fonseka, som har gått hardt ut i sitt manifest med at han skal bekjempe korrupsjon og kriminalitet, blir anklaget for å ha forsøkt å bestikke en av presidentens støttespillere for å få ham til å skifte side. Dette er egentlig en fantastisk historie, for i tillegg til at ”korrupsjonsjegeren” Fonseka selv anklages for korrupsjon, rettes det meningsløse anklager mot Norge og USA, der det blir hevdet at de skal ha gitt pengene til Fonseka for at han skal kunne foreta slike bestikkelser. Det er fremdeles noen som mener det tjener presidentens sak fortsatt å sverte Norge.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD