FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

3/2005 >  Solidaritet med egne landsmenn

Solidaritet med egne landsmenn

Sidathriya er en knøttliten fiskerlandsby på vestkysten av Sri Lanka. Her bor det 48 familier. De lever av å seile sine små katamaraner ut på havet, sette sine garn og av å selge fangsten på markedet.
28.05.2005
Ketil Hofslett
Frivillige hjelpere: Ungdommer fra nabolandsbyen hjelper til med oppryddingen.
foto: Ketil Hofslett
Like før den store bølgen kom 26. desember satt det en fremmed kvinne på trappen av den lille, vakre kirken som landsbybefolkningen har bygget i strandkanten. Kvinnen skrek og ropte til alle hun kunne se at de måtte løpe oppover i skogen for å redde seg. Mange trodde først at den fremmede kvinnen var gal, men da havet forsvant, forsto folk at noe fryktelig var i ferd med å skje, og de la på sprang. På den tørre sandbunnen ble fiskene liggende sprellende tilbake. Fire personer lot seg friste. De snudde for å fange fisken. Da tok bølgen dem. Den knuste også de fleste husene i landsbyen. Nå bor de i en provisorisk flyktningleir litt lenger opp i terrenget.

Tidlig i januar tok FORUTs lokalavdeling på vestkysten initiativ til en dugnad for Sidathriya. Over 100 ungdommer fra den fattige nabolandsbyen meldte seg frivillig til å gjøre en innsats. Med hakker, spader og koster satte de av gårde på lasteplanet for å rydde opp i ruinene. Ungdommene hadde også klart å få tak i en gravemaskin. Fra FORUT hadde de med seg mat, vann, klær og andre nødvendighetsartikler. Etter en lang fellers arbeidsøkt kunne alle sette seg ned for å dele måltidet og la flyktningene fortelle – om og om igjen – om den tragiske skjebnen som hadde rammet dem.

FORUTs lokalavdeling, ungdommene fra nabolandsbyen og elever fra Åsane Folkehøgskoles u-landslinje (ISA) har bestemt seg for å hjelpe denne landsbyen videre i dens anstrengelser i den forestående gjenoppbyggingen av hus og hjem.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD