FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Solheim besøkte FORUT i Batticaloa

I forbindelse med sitt besøk i Sri Lanka nylig besøkte Erik Solheim FORUTs virksomhet i Batticaloa og var interessert i erfaringene fra tsunami-innsatsen. FORUTs prosjektleder for østprovinsen, Trine Danielsen Kielland, var vertskap. Solheim var i Sri Lanka for å diskutere en felles mekanisme for tsunami-rehabiliteringsarbeidet med myndighetene og LTTE.
Besøk: Hjertelig gjensyn da FORUTs Trine Kielland tok i mot Erik Solheim ved FORUTs kontor i Batticaloa.
- Vi hadde et kort møte hvor jeg fikk fortelle litt om FORUTs arbeid i Øst, hvilke aktiviteter vi driver og folks generelle situasjon i leirer og landsbyer. Videre snakket vi om hva folk gir uttrykk for eller ikke tør å si, forteller Kielland. Hun har erfart at redselen for at Øst (Batticaloa og Ampara-distriktene) skal bli glemt sitter i lokalbefolkningen. Alle voldsepisodene og politiske drap som har skjedd den siste tiden skaper ekstra frykt og ubehag for folk. Det foregår utstrakt kontroll av personer på gatene, mer væpnet politi er å se og hæren er langt mer tilstedeværende langs veiene.

Solheim ville se situasjonen sjøl
Erik Solheim var i Batticaloa lørdag 19. april. Han hadde et offisielt program som inkluderte møter med hæren, LTTE, våpenhvileobservatørkorpset (SLMM), ei muslimsk gruppe i Kattankuddy og FORUT. I Batticaloa var Solheim ute etter å skaffe seg egne erfaringer med sikkerhetssituasjonen i området og utfordringene i gjenoppbyggingen etter flodbølgekatastrofen.

Solheims besøk i Sri Lanka inkluderte møter med myndighetene og med LTTE for å utforske mulighetene for å få etablert en felles mekanisme for post-tsunami rehabilitering og andre relevante saker i forhold til fredsprosessen, melder ambassaden. Solheim møtte politiske aktører, representanter for frivillige organisasjoner og for de største giverlandene i Sri Lanka. En felles givermekanisme for rehabiliteringsarbeidet etter flodbølgekatastrofen i Sri Lanka er en hovedsak for Norge å få til, noe utviklingsminister Hilde frafjord Johnson tok opp i et Sri Lanka-seminar i Stortinget for kort tid siden (se egen sak).

FORUT kommet for å bli
Trine Kielland benyttet anledningen til å fortelle Solheim og delegasjonen fra den norske ambassaden at det var viktig at norske frivillige organisasjoner jobbet i Øst og at FORUT har kommet til Batticaloa og Ampara for å bli.

Delegasjonen fra den norske ambassaden og Utenriksdepartementet som fulgt Solheim var interessert i FORUTs arbeid og den norske ambassadøren til Sri Lanka, Hans Brattskar, gav uttrykk for at de gjerne ville komme tilbake på besøk og at de da skulle ha mer tid.

Les mer:
Hemmelige forhandlinger om tsunamihjelp til Sri Lanka

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD