FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Seksåringer arbeider som hushjelper

Barnearbeidernes dag ble feiret den 30. april i India. Det er langt fram til barnearbeid er avskaffet, men noe er på gang. Fattigdom tvinger barn ut i arbeidslivet. Jenter settes i arbeid som hushjelp allerede i fem-seksårsalderen.
Markering: Barn og ungdom på APSAs senter markerte barnearbeidsdagen 30 april
foto: Eivind Jahren
Frivillige organisasjoner jobber aktivt for å redde barn ut av tvangsarbeid. I Bangalore, en by med over åtte millioner mennesker, har beboerrådene i tre store leilighetskomplekser vedtatt at ingen barn under 14 år skal tas i arbeid som hushjelp. Gjennom et prosjekt støttet av UNICEF og myndighetene blir folk påvirket til ikke å ansette barn hjemme hos seg. Prosjektet gjennomføres som et samarbeid mellom arbeidsdepartementet, Bangalore kommune og tre frivillige organisasjoner, blant dem APSA.

Forbud
Ironien i det hele er at i henhold til indisk lov er det forbudt å benytte barn under 14 år i arbeid. Med loven i hånd kan derfor APSA ta hånd om små barn som sliter som hushjelp for private familier. Arbeidsgiveren kan nok protestere, men juridisk kommer han eller hun ingen vei.

Det er ofte naboer som melder fra når de ser at små barn blir brukt som arbeidskraft i private hjem. Når slike meldinger kommer til APSA, hentes barnet inn til deres barnesenter, Nammane. APSA snakker med barnet, med arbeidsgiveren og med foreldrene for å få alle parter til å forstå at denne praksisen er gal. Dersom det ikke er mulig å gjenforene barnet med egen familie, kan det få bo og gå på skole hos APSA.

Barnearbeiderenes dag
Under Barnearbeidernes dag var de små hushjelpenes situasjon et av mange temaer. I skolegården til Drømmeskolen, APSA nye grunnskole for barnearbeidere, gatebarn og andre fattige barn, ble dagen markert med skuespill, taler, sang og dans. Barna selv sto for hele arrangementet, og de hadde invitert både en politistasjonssjef og en UNICEF-representant, som begge holdt taler for barna.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD