FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Rusgifter og utvikling Krisehåndtering og rehabilitering Kvinner og likestilling Barnerettigheter Informasjonsvirksomhet Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Temaer > Rusgifter og utvikling >  Rusgifter som utviklingshinder

Rusgifter som utviklingshinder

FORUT har alltid sett på alkohol og narkotika som en undervurdert årsak til fattigdom og sosiale problemer. Rusgifter representerer en ekstra byrde som kan ha svært alvorlige konsekvenser, spesielt for folk som har små marginer å gå på fra før. Samtidig har vi alltid vært bevisste på at rusgifter ofte vil figurere et stykke ned på listen over forhold som gjør livet vanskelig for fattige og marginaliserte.
26.05.2003
Ståle Stavrum
I en fattigdomssammenheng er rusgifter som oftest et alvorlig tilleggsproblem, men sjeldnere selve hovedproblemet. I erkjennelsen av dette har FORUT som organisasjon helt siden etableringen i 1981 hatt behov for å markere en avstand til en sjablongmessig forståelse av vår rolle. Vi har aldri ønsket å bli en rent rusgiftfokusert spesialistorganisasjon. Vi har sett på rollen som generell og fattigdomsrettet bistandsorganisasjon som den primære. Uten at vi forlater denne grunnforståelsen, er det likevel slik at våre ambisjoner for de nærmeste årene innebærer et klart skjerpet fokus på alkohol og narkotika som utviklingshinder. Bakgrunnen er at rusgifter ser ut til å være et raskt voksende fattigdomsproblem i land i sør, blant annet som følge av massiv markedsføring mange steder. Det er få andre aktører på bistandssiden som tar opp denne tematikken på en systematisk måte, og derfor vil FORUT nå ta et større ansvar for kapasitetsbygging av partnere, andre bistandsorganisasjoner og offentlige myndigheter ute og hjemme. Nåværende prosjekt «Lokal aksjon mot alkohol og narkotika» vil bli videreført som «Rusgifter og utvikling» (ADD – Alcohol, Drugs and Development).

Dokumentet er skrevet på engelsk og kan leses eller lastes ned på denne siden.
dot

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD