FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Temaer > Rusgifter og utvikling > Rusgifter og utvikling

Rusgifter og utvikling

FORUTs spisskompetanse på rusgifter og utvikling gir en egen dimensjon i utviklingssamarbeidet. FORUT vil gjennom prosjektet profilere seg som en solidaritetsorganisasjon med rusmiddelspørsmål som særlig kompetanseområde.

Alcohol, Drugs and Development
  Her jobber vi på tre nivåer.
-           Samarbeid med våre partnere for å utvikle gode og relevante modeller for forebyggende arbeid lokalt.
-           Kunnskaps- og kompetansehåndtering. Dette inkluderer formidling av den internasjonale kunnskapsbasen om rusforebygging, kobling til andre viktige bistandstema som HIV/AIDS, vold mot kvinner, barns rettigheter etc.
-           Påvirkningsarbeid i forhold til nasjonale og internasjonale politiske prosesser. Vi deltar i det internasjonale nettverket Global Alcohol Policy Alliance for å være en motvekt mot den internasjonale alkoholindustrien blant annet overfor Verdens helseorganisasjons (WHO). Dette er arbeid fram mot en global alkoholstrategi. FORUT følger også med i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) hvor særlig disiplinen "innenlandske reguleringer" angår mange lands mulighet til å føre en aktiv alkoholpolitikk.
 

Deltakere i nettverket:  

 

ADIC Sri Lanka, FORUT Sri Lanka, APSA (India), CWC (India), Indian Alcohol Policy Alliance, CWIN (Nepal), FORUT  Sierra Leone, ASPAT (Senegal), Drug Fight Malawi, Malawi Girl Guides Association (MAGGA).

 

Hovedfokus på forebyggingsfeltet er på FORUTs egne partnere og på metodeutvikling. Det viktigste forum for dette er den årlige internasjonale ADD-samlingen. Den ble i 2009 gjennomført som en cyberkonferanse ved bruk av teknologiske hjelpemidler. Resultatet ble et samarbeid mellom partnerne om å utarbeide et notat med anbefalinger i forhold til koblingen mellom rusforebygging og barnerettigheter.
 
FORUT har de siste årene gradvis styrket sitt arbeid i Malawi. Det er gjennomført et forskningsprosjekt som har avstedkommet to rapporter om russituasjonen i landet og om alkohol i forhold til kjønnsbasert vold. Disse rapportene er presentert på til sammen fire forskjellige seminarer i Malawi og Norge. Den årlige samlingen  i Malawi i 2008 ble et stort, sammensatt program som både inneholdt en intern samling for FORUTs partnere, et seminar FORUT holdt for det nasjonale interministerielle narkotikautvalget samt en åpen konferanse med mer enn 100 deltakere. I løpet av en intens uke i november ble det også undertegnet en samarbeidsavtale mellom den malawiske regjeringen og FORUT om å samarbeide om å forebygge rusproblemer.
 
I Malawi er det for øvrig igangsatt to forebyggingsprosjekter i et samarbeid mellom FORUT og henholdsvis Kirkens Nødhjelp og Malawi Girl Guides Association. Det første prosjektet har tema ”maskulinitet, alkohol og hiv/aids”, mens det andre dreier seg om rusforebygging blant jenter og unge kvinner.
 
FORUT har fulgt alkoholindustriens forsøk på å utforme nasjonal alkoholpolitikk i minst syv land. Et av disse er Malawi, der FORUT i samarbeid med lokale partnere har bidratt til å stoppe industriens prosess og etablere en alternativ prosess i frivillig sektor. FORUT har dokumentert prosessen i fire land i det sørlige Afrika og satt søkelys på industriens rolle. Dette arbeidet ble presentert på en internasjonal forskerkonferanse i Dublin i mai 2008 og er senere publisert i nordiske og internasjonale tidsskrifter. Arbeidet med å være en motvekt til industrien har bidratt til å bygge nettverk med aktører i flere av de involverte landene.
 
En viktig milepæl ble nådd i alkoholprosessen i Verdens helseorganisasjon (WHO) i mai 2008. Da vedtok Verdens helseforsamling en resolusjon som ber WHO utarbeide en global strategi for å redusere skadelig alkoholbruk. Fram mot helseforsamlingen deltok FORUT aktivt i lobbyarbeidet som Global Alcohol Policy Alliance (GAPA) driver for å sikre et best mulig resultat. I etterkant av møtet har FORUT mobilisert sitt partnernettverk samt GAPA-nettverket for øvrig for å gi innspill i en elektronisk høringsprosess. FORUTs prosjektleder for ADD prosjektet, Øystein Bakke, deltok også som representant for det internasjonale nettverket på et konsultasjonsmøte mellom WHO og frivillige organisasjoner i november. FORUTs prosjektleder for ADD-prosjektet, Øystein Bakke, er sekretær for GAPA.
 
Både WHO-prosessen og de nasjonale alkoholpolitikkdokumentene i Afrika er beviser på at det står strid om utformingen av viktige politiske rammebetingelser. Skal politikken bidra til å øke alkoholforbruket eller beskytte folkehelsen? For å bidra ytterligere til å møte disse utfordringene har FORUT inngått et samarbeid med Blå Kors om å utvikle et opplæringsprogram for frivillige organisasjoner, alkoholeksperter, byråkrater og politikere som på en eller annen måte er involvert i utformingen av nasjonal alkoholpolitikk. Opplegget vil være modulbasert slik at det i form og innhold kan tilpasses lokale forhold. Pensum vil være kunnskapsgrunnlaget slik det blant annet er representert i Alcohol: No ordinary commodity, samt FORUTs egen kunnskapsbase. Prosjektet som blir satt i drift i 2009, vil finansieres med midler fra Blå Kors’ TV-kampanje høsten 2008.
 
FORUTs kunnskapsbase styrkes fortløpende. Det er utarbeidet et eget notat på sammenhengen mellom HIV/AIDS og alkohol. På oppdrag fra FORUT har professor Diyanath Samarasinghe i Sri Lanka skrevet tre faginnlegg som er trykket i en egen skriftserie i 2009. Samarasinghe bidrar til faglig utvikling knyttet til alkohol og fattigdom, uregistrert alkoholforbruk og strategisk tilnærming til lokal forebygging av alkoholproblemer.  
 
 
 

 

ADIC Sri Lanka, FORUT Sri Lanka, APSA (India), CWC (India), CWIN (Nepal), FORUT  Sierra Leone, ASPAT (Senegal)
dot

Neste artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD