FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Rekordoppslutning om FORUTs barneaksjon

Over 900 barnehager er allerede påmeldt til FORUTs nye barneaksjon, som lanseres til høsten. Det betyr rekordoppslutning, fordi FORUTs erfaring er at mange barnehager venter med å melde seg på til etter sommerferien. Så mange som 1200 deltakende barnehager synes derfor å være innen rekkevidde i løpet av høsten.
– Dette er noe jeg virkelig ser fram til, sier Morten Lønstad, som har utviklet hele opplegget. – Det kommer til å bli et yrende liv i barnehagene når de setter i gang med alle aktivitetene. Jeg er overbevist om at ungene kommer til å snakke om Yebo, leke at de er Yebo, gjøre som Yebo.

Morten har vært i Sierra Leone og blitt kjent med fem år gamle Yebo og familien hennes i landsbyen Mabongisseh. Ut ifra det har han skrevet fortellingene om Yebo, laget veilednings- og faktahefte med mye stoff om Sierra Leone, det er produsert en videofilm om Yebo, og som kronen på verket har Geirr Lystrup laget en egen sang om Yebo. Nå går Morten rundt på kontoret og synger: «Yebo, Yebo, hører du trommene, Yebo? Yebo, Yebo, kom skal vi danse!»

Geirr Lystrup er også begeistret over barneaksjonen. – Jeg takket ja til å skrive en sang til FORUTs nye barneaksjon fordi FORUTs opplegg får ungene til å være kreative med tegning, sang og eventyr. Denne egenaktiviteten er gull verdt som motstykke til popkulturens konsum og overfladiskhet, sier han.

FORUT har også innledet et samarbeid med Utdanningsforbundet, som fattet interesse for barneaksjonen på grunn av den kvaliteten opplegget er preget av. – Opplegget har god fagleg kvalitet, er tilpassa barnegruppa på ein framifrå måte og tydeleggjer respekt for medmenneske, uttaler forbundets leder Helga Hjetland.

FORUTs barneaksjon kombinerer kunnskap med handling. Barn i Sierra Leone lever under helt andre oppvekstvilkår enn norske barn og mangler de fleste av de muligheter og rettigheter barn i Norge tar som en selvfølge. Sangen om Yebo skaper grunnlag for barns refleksjon og gir dem også mulighet til å delta i et arbeid for å gi flere barn disse mulighetene og rettighetene. Barn har en iboende rettferdighetssans og et naturlig ønske om å hjelpe andre som utsettes for urettferdighet.

I Norge har vi lange og gode humanitære tradisjoner. Vi bor i verdens rikeste land. Slik sett har vi et ansvar i forhold til land og mennesker som er i den andre enden av den materielle og sosiale skalaen. Sierra Leone er verdens fattigste land, og Sangen om Yebo er derfor et godt redskap å bruke til å bygge ei bru av solidaritet mellom den rikeste og den fattigste nasjonen på jorda.

Barn har en genuin evne til å vise omsorg og et ønske om å hjelpe. Dette harmonerer godt med FORUTs slagord «Det er ikke tanken som teller». Vi mener det er viktig at kunnskap følges av handling, da dette gir helhetlig forståelse og læring. Innsamlinger er å delta direkte i solidaritetsarbeidet. Sangen om Yebo gir norske barn mulighet til praktisk handling ved at de gjennomfører lokale solidaritetsaksjoner.

– Jeg er glad for at barnehagene griper denne sjansen til å bli med på denne landsomfattende aksjonen. Kunnskap om barn i andre land og kulturer som er annerledes enn våre skaper nysgjerrighet og toleranse. Selv om det er et hav av forskjeller på materiell standard og sosial trygghet mellom Norge og Sierra Leone, har vi noe å lære av deres livsglede og kulturutfoldelse. Samtidig er det oppdragende overfor norske barn at de deltar i praktisk solidaritetsarbeid i form av lokale innsamlingsaksjoner, avslutter Morten Lønstad.



Fakta om FORUTs barneaksjon



Sangen om Yebo, som den nye barneaksjonen heter, er FORUTs niende opplegg om barn i sør som tilbys norske barnehager.

950 barnehager er påmeldt til høstens barneaksjon. Prognosen tyder nå på at det blir rekordstor oppslutning på hele 1200 barnehager.

FORUT arrangerer kurs for barnehageansatte om flerkulturelt arbeid i barnehagen i Tromsø 6. september, Trondheim 9. september, Stavanger 13. september og Oslo 16. september.

Vinnere av studietur til Sri Lanka, som ble trukket ut blant deltakerne i fjorårets barneaksjon, ble Sissel Hellemyr fra Støle barnehage i Stabbestad og Renate Rebnord Matre, som er lærer ved Myking skole i Myking.

FORUT har også trukket en studiereise til Sierra Leone blant de barnehagene som meldte seg på høstens aksjon innen 20. juni. Vinner ble Merete Moe i Krokane barnehage i Florø.

Støle barnehage har deltatt i FORUTs barneaksjon hele 12 ganger, mens Krokane barnehage skal delta i FORUTs barneaksjon for ellevte gang. Intet gleder oss mer enn at representanter fra trofaste «FORUT-barnehager» ble vinnere av studieturene!

En DVD med filmen Yebo i Mabongisseh og musikkvideoutgaven av Geirr Lystrups «Sangen om Yebo» vil bli å få kjøpt. Salget er ment å bidra til dekning av produksjonskostnader ved utviklingen av aksjonsmateriellet.

Les også:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD