FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Rusgifter og utvikling Krisehåndtering og rehabilitering Kvinner og likestilling Barnerettigheter Informasjonsvirksomhet Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Temaer > Rusgifter og utvikling >  Protest mot påstand fra alkoholindustrien

Protest mot påstand fra alkoholindustrien

FORUT og AlkoKutt har nylig skrevet brev til verdens størst alkoholprodusent og protestert mot uttalelser i en pressemelding fra selskapet.
15.12.2004
Ølreklame: Diageo, som i sine egene markedsføringsregler hevder at de ikke vil gi inntrykk av at alkohol øker fysisk styrke, reklamerer med "Guinness ... Reflects the Power in You" i verdens fattigste land, Sierra Leone.
Verdens største konsern for omsetning av alkoholholdige drikker, Diageo, har nylig utgitt en erklæring der de hevder at de «driver en ansvarlig markedsføring og salg av sine produkter i Colombia – og i mer enn 180 andre land i verden – og Diageo retter seg etter de lover og bestemmelser som gjelder i de land der produktene selges». Erklæringen ble sendt ut i forbindelse med at Colombia har tatt ut stevning, i New York, mot Diageo og andre alkoholforetak.

I 2002 ble et datterselskap av Diageo, Guinness UDV Norge, dømt for å ha forbrutt seg mot forbudet mot alkoholreklame i Norge i forbindelse med markedsføringen av rusbrusen Smirnoff Ice. Dommen innebar importforbud i seks måneder.

I et brev til Diageo-konsernet uttrykker FORUT og AlkoKutt bekymring for at konsernet ikke alltid følger lover og bestemmelser, slik de påstår. Ekstra bekymringsfullt var det at de overførte importlisensen til et annet selskap i et forsøk på å omgå importforbudet for Smirnoff Ice og dermed utviste manglende respekt for det norske lovverket. I brevet påpekes det også at markedsføringen er annerledes i land med svakt lovverk, og at en skulle forvente en global standard hos et konsern som skryter av sitt sosiale ansvar.

Diageo-konsernet markedsfører merker som Guinness øl, Bailey’s, Smirnoff, Johnny Walker og J&B.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD