FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  Presidentvalget spås å bli svært jevnt

Presidentvalget spås å bli svært jevnt

Presidentvalget i Sri Lanka som finner sted den 26. januar ser ut til å bli jevnere enn folk først trodde. Den sittende presidenten utfordres av landets tidligere hærsjef.
07.01.2010
Morten Lønstad

 

Den sittende presidenten, Mahinda Rajapaksa, har inntil nylig surfet på en nasjonal popularitetsbølge etter seieren over de tamilske tigrene i mai i fjor. Det var nok en strek i regninga at hærsjefen, general Sarath Foneka, valgte å stille som motkandidat i det kommende presidentvalget, men den politiske helten Rajapakse (som tok avgjørelsen om å nedkjempe de tamilske tigrene militært i 2006) så inntil nylig ut til å ville vinne klart over den militære helten (dvs. general Fonseka, som ledet troppene til seier).

 
 
General Fonseka
General Fonseka
Det at opposisjonen klarte å samle seg om Fonseka som kandidat var selvsagt helt avgjørende. Nå er Fonsekas posisjon ytterligere styrket fordi de tamilske partiene under alliansen TNA (Tamil National Alliance) i går vedtok at de ville støtte ham. Det betyr at TNA, som i dag har 21 representanter i parlamentet bytter side, siden de inntil nå har støttet president Rajapakse. Det er imidlertid fortsatt usikkerhet om alle de tre grupperingene i TNA kommer til å følge med over. Også blant de buddhistiske prestene er det nå delte meninger om hvem som bør støttes. Sri Lanka Muslim Congress og det marxistiske partiet JVP, og det største opposisjonspartiet United National Party, står bak general Fonseka. Det andre muslimske partiet hevder imidlertid at 80 % av de muslimske velgerne støtter Rajapakse.
 
Støtten fra TNA kan dog slå begge veier. På den ene siden vil de tamilske stemmene alt overveiende gå til Fonseka. Men det er de som hevder at TNAs skifte fra Rajapakse til Fonseka kan avstedkomme en singalesisk mobilisering som vil gå i Rajapakses favør.
 
Store valgløfter gis fra begge parter. Det gjelder løfter om økt minstelønn, pensjoner og ”arbeidsledighetstrygd”. Rajapakse hevdet på et møte med næringslivsfolk i går at brutto nasjonalprodukt per innbygger hadde økt fra 1000 dollar pr år til 2000 dollar pr år på de årene Rajapakse har sittet ved makten. Den har ligget på 1000 dollar de siste 50 år, sa han retorisk. I løpet av neste periode vil han sørge for at den øker til 5000 dollar.
 
General Fonseka, som blant annet opptrådte på møter sammen med UNP-leder Ranil Wickremesinghe og muslimleder Rauf Hakeem i Ampara og Batticaloa i går, lovde på sin side å heve lønna til offentlig ansatte med 10 000 rupier pr måned og gi arbeidsledighetsstøtte på 2000 rupier pr måned til ungdom og eldre over 60 år inntil de finner seg en jobb.
 
Fonseka spilte videre på at han hadde jobbet som general i nordområdene i 30 år, i en tid der terrorismen var veldig hyppig forekommende, som han formulerte det. Han sa at han nå ville utrydde våpenkulturen som fortsatt eksisterer i visse områder og skape fred og trygghet for hver enkelt. De tamilske partiene støtter ham fordi han ga dem positiv tilbakemelding på deres krav om å oppheve sikkerhetssonene i Jaffna, som fratar 100 000 mennesker muligheten til å vende tilbake til sine eiendommer. TNAs leder, R. Sampanthan, uttalte etter det enstemmige vedtaket i TNA om å støtte general Fonseka som president i går at Fonseka også har forstått at det er nødvendig med en politisk løsning for å skape en varig fred.
 
National Patriotic Movement, en svært nasjonalistisk bevegelse, hevder at Fonsekas politikk snarere vil gjenopprette konflikten enn å skape en varig fred. Deres leder, Gunadasa Amarasekara, sa på et møte i går at Fonsekas politikk vil gi LTTE mulighet til å regruppere og fortsette kampen. Han begrunnet dette først og fremst med tre forhold Fonseka ville gå inn for: samling av nord og øst i én provins slik det var før, frigivelse av LTTE-mistenkte og avvikling av sikkerhetssonene i Jaffna. Han anklaget Fonseka for å ha inngått en avtale med fremmede stater. Den angivelige avtalen går  ifølge Amarasekara ut på å bekjempe presidenten og regjeringen hans og samle informasjon om Rajapakse-brødrene slik at de kan bli anklaget for krigsforbrytelser og for å forsøke å få i stand et militærkupp når han taper presidentvalget.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD