FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Hjem >  Presidentvalget i gang

Presidentvalget i gang

Klokka sju i dag morges, tirsdag den 26. januar, åpnet valglokalene, og det sjette presidentvalget i Sri Lanka er dermed i gang. Valglokalene stenger klokken fire i ettermiddag.
26.01.2010

Man håper at folk kan få gitt sin stemme uten å frykte for voldsepisoder. Mer enn 800 tilfeller av valgrelatert vold var registrert pr i går. Valgkampen ble erklært slutt ved midnatt søndag.

General Fonseka
General Fonseka
Nærmere 14,1 millioner mennesker er stemmeberettiget til dette presidentvalget. Det er om lag 750 000 flere enn ved forrige valg, som fant sted i 2005. Det er 22 kandidater, men bare to er interessante, nemlig sittende president Mahinda Rajapaksa og den tidligere hærsjefen Sarath Fonseka. Det spås fortsatt et jevnt valg, selv om begge leirene er sikre på seier. De andre kandidatene vil få så få stemmer at de ikke vil ha innvirkning på resultatet.
 
I 2005 vant Mahinda Rajapaksa knapt over sin konkurrent den gang, Ranil Wickremesinghe, leder av opposisjonspartiet UNP. Seieren var knapp, og Rajapaksa fikk 50,29 % av stemmene, mens Wickremesinghe fikk 48,43. Tamilene som bodde i området som LTTE kontrollerte den gang ble imidlertid nektet å delta i valget av LTTE. I dag går velgerne til urnene for første gang i et land som ikke er delt, og ingen er i prinsippet frarøvet sin rett til å stemme. Det er svært spennende hvordan det vil slå ut. Presidenten håper han vil bli belønnet for at han vant krigen over tamiltigrene (LTTE) og gjorde slutt på mer enn 25 års borgerkrig og frykt. Problemet er at hans konkurrent kan si det samme. Fonseka ledet troppene til seier, mens Rajapaksa tok de politiske avgjørelsene om at krigen skulle vinnes.
 
11 098 valglokaler er åpne under dagens valg. Stemmene vil bli talt opp på 886 forskjellige steder og 68 000 politifolk er beordret ut for å sikre ro og orden. Alt er rolig i hovedstaden Colombo i formiddagstimene i dag, og det er så langt ikke rapportert om alvorlige hendelser. I Jaffna, nord på Sri Lanka, har det vært fire eksplosjoner tidlig i dag.
 
Valgresultatet vil bli annonsert tidlig onsdag morgen. Folk frykter valgfusk, at ugyldige stemmer blir puttet i valgurnene, på tross av at 12 000 valgobservatører, de fleste lokale, overvåker valget. Folk frykter også voldsutøvelse, noe som kan påvirke antallet som tar seg til stemmelokalene. Valgoppslutningen vil kunne ha stor betydning for valgresultatet.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD