FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Osmania College

I hjertet av Jaffna finner vi Moor Street - Maurergaten - en øde gate full av ødelagte hus og bygninger. For fjorten år siden glitret disse husene i all sin uovertrufne arkitektoniske glans. I dag har folk begynt å vende tilbake til husene sine. Det som er igjen av de smadrete bygningene avspeiler også følelsene hos dem som vender hjem.
– Insha-allah, drømmen min er å få gjenskapt Osmania College slik det var for fjorten år siden, sier rektor Mubarak lengselsfullt.

Jaffna i ruiner: Fortsatt ligger store deler av Jaffna i ruiner.
For fjorten år siden var dette området et fredelig nabolag omgitt av hinduer og kristne. Den muslimske befolkningen talte da 17 500 fordelt på 5000 familier. De fleste var kjøpmenn, mens noen var ansatt i offentlige stillinger. Området hadde seks skoler med ca. 4000 elever og 200 lærere. Den flotteste skolen av dem alle var Osmania College med sine 2000 elever og 40 lærere.

A.M. Sultan, jurist og borgermester i Jaffna, grunnla Osmania College i 1963. Skolen skulle gi høyere utdannelse til den muslimske befolkningen i Jaffna. Det var en gutteskole og startet med bare åtte klasserom og et lite antall elever. De fleste valgte naturfag og matematikk. Osmania College produserte mange intellektuelle som fikk høye stillinger i den nordlige delen av Sri Lanka. Etter hvert utviklet skolen seg og fikk alt som trengtes for en fullverdig utdannelse inkludert laboratorier, bibliotek og så videre.

Den 30. oktober 1990 begynte marerittet for muslimene i Jaffna. De måtte flykte fra sine hjem i full fart uten å berge annet enn livet. Alle eiendeler og alt av verdi ble etterlatt. Mange søkte tilflukt lenger sør i Gampaha, Anuradhapura, Colombo og Puttalam. Livet var på ingen måte enkelt på disse tilfluktsstedene. Det ble en kamp for å overleve, og hver dag ble de minnet om det gode livet de måtte oppgi og den smertefulle tiden i Jaffna. De voldsomme opplevelsene i 1990 gjorde at mange familier ikke ønsket å vende tilbake, men heller slo seg ned for godt i andre deler av Sri Lanka og i utlandet.

Men noen mente at de tross alt hørte til i Jaffna, selv om de hadde gjennomlevd mye vondt. I august 2002 besluttet 40 familier å dra hjem igjen etter at hovedveien A9 gjennom Elefantpasset, som forbinder nord og sør, ble gjenåpnet i den hensikt at freden skulle strømme inn. Muslimene kunne igjen sette foten på sin egen jord, den jord der de var født og oppvokst. Sjokket var stort og nesten ikke til å bære da de fikk se i hvilken forfatning husene og skolene var. Den en gang så prektige arkitekturen var borte for alltid, og bare minnene om lykkelige dager i Maurergaten var igjen.

Osmania College: En av de mange bygningenen som er ødelagt er Osmania College.
Osmania College var ikke i en slik stand at det gikk an å undervise der, men folk måtte komme seg videre selv om livet var vanskelig. Skolen åpnet igjen 25. oktober 2003 med bare 41 elever. Det eneste de ble tilbudt var en tomt med en ødelagt bygning, men besluttsomheten og entusiasmen til folk som rektor Mubarak gjorde det umulige mulig! I dag er elevtallet økt til 144, og enkelte organisasjoner har tilbudt sin assistanse gjennom å skaffe til veie møbler og undervisningsmateriell.

Nesten alle elevene kommer fra fattige kår. Foreldrene har ingen mulighet til å skaffe dem ting som skoleuniformer og skrivebøker. Skolen er avhengig av milde gaver og støtte fra gode venner. Fortsatt mangler toaletter, skikkelige klasserom, tette tak, elektrisitet og undervisningsmateriell. En organisasjon har sørget for drikkevannsforsyningen ved å fylle tanken en gang i uken.

Det er i dag ca. 400 muslimske familier i Jaffna. FORUT samarbeider med en muslimsk organisasjon om å bosette 24 tilbakevendte familier i hus som er midlertidig reparert i Maurergaten. Det trenges mer støtte både fra det offentlige og fra frivillige organisasjoner før dette samfunnet igjen kan fungere og bli et viktig bidrag til landets utvikling.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD