FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2009 >  Oljefondet ut av tobakk
Strengere mot alkoholindustrien

Oljefondet ut av tobakk

Kristin Halvorsen gjorde fredag opp status for oljefondet for 2008. Revideringen av de etiske retningslinjene som ble påbegynt i fjor medfører at fondet vil trekke investeringer ut av tobakksprodusenter – og bli strengere med alkoholprodusentene. Begynn med Carlsberg og SABMiller, sier FORUTs generalsekretær.
03.04.2009
Øystein Bakke

Statens pensjonsfond – Utland, også kalt Oljefondet skal ikke lenger investere i selskaper som produserer tobakk. Kristin Halvorsen påpekte i sin presentasjon av Stortingsmelding nr. 20 om forvaltningene av Statens pensjonsfond i 2008 at spørsmålet om eksklusjon av tobakksindustrien har vært tatt opp mange ganger i fondets historie og av flere høringsinstanser da revisjon av de etiske retningslinjene var ute til høring i fjor.

Siden de etiske retningslinjene ble innført i 2004 har Rammekonvensjonen for tobakkskontroll blitt etablert av WHO, og en rekke land har sluttet seg til denne, deriblant Norge. Verdensopinionen er langt mer skeptisk til tobakk enn den var. Derfor vil også finansministeren nå avvikle oljefondets investeringer i tobakksindustrien. Hun mener det er produksjonen av tobakk som bør danne grunnlaget for filtrering.
 
- Det finnes ingen sunn bruk av tobakk, sa Halvorsen på pressekonferansen.
 
Særlig grove brudd
Stortingsmeldingen diskuterer også om alkohol bør danne grunnlag for filtrering. FORUT og Kirkens Nødhjelp tok begge opp dette i sine høringsuttalelser. Finansdepartementet anfører at filtrering er et sterkt virkemiddel som bør begrenses til særlige tilfeller hvor man kan anse at det eksisterer et klart felles verdigrunnlag i den norske befolkning. De mener ikke at det samme grunnlaget er tilsted for alkohol som for tobakk.
 
Det konkluderes likevel med at for produkter som er sterkt vanedannende og som ved overdreven bruk har sterke negative sosiale konsekvenser, vil departementet anta at markedsføring som må anses grovt uetisk eksempelvis overfor mindreårige, vil kunne bli vurdert opp mot utelukkelseskriteriet ”andre særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer” i de etiske retningslinjenes punkt 4.4
 
- Dette er et skritt i riktig retning, men det går ikke langt nok, sier FORUTs generalsekretær Morten Lønstad.

- Med de siste betraktningene om markedsføring bør Oljefondet nå begynne med å trekke seg ut av Carlsberg, som gjennom sponsingen av Liverpool har sin logo på brystet til barn og ungdom over hele verden. SABMillers utilbørlige innblanding i alkoholpolitikken i mange afrikanske land bør også vurderes som grove brudd på etiske normer og danne grunnlag for utelukkelse, mener Lønstad. Disse innspillene vil han nå sende over til etikkutvalget for nærmere vurdering.

dot

Related articles

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD