FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

3/2005 >  Nysgjerrigper i India- kartlegging av farlig skolevei

Nysgjerrigper i India- kartlegging av farlig skolevei

Det er ikke bare i Norge vi finner små forskere. En gruppe barn i India så seg lei på farlige veistrekninger og tidvis ufremkommelige skoleruter og satte i gang sitt eget kartleggingsprosjekt for å vise at barn var spesielt utsatt.
29.05.2005
Ellen Bjølseth
Kartlegging: Trafikktelling var en del av kartleggingen av de farlige veistrekningene.
I to landsbyer i Kundapur (vestkysten av India) delte barna veistrekningene mellom seg, og hver gruppe tok for seg en til to kilometer av veien. Utstyrt med papir og blyant gikk de opp hele veistrekningen og registrerte alt de så med særlig vekt på farlige elementer. Dette kunne være mangel på broer, antall barn som benyttet veien, trafikktetthet, generell standard osv. Videre noterte de seg infrastruktur langs veien som skoler, sykehus, industri, gatelys, brønner og tjern. De var blitt enige om symboler for hver enhet for å lette arbeidet.

En veistrekning på tre kilometer var skolevei for barna i landsbyene. Her var det et vadested som var greit å forsere i den tørre årstiden, men i regntiden vokste elver og bekker, og det ble umulig for barn å komme seg over. Da måtte de vente på at det skulle dukke opp en båt eller en voksen som var lang nok til å komme seg over og var villig til å ta et barn på skuldrene.

Da kartene var ferdige, ble de lagt frem for kommunestyrerepresentanter, og de klarte å få noen representanter til å ta saken. Etter en måned var det gjort et vedtak i kommunestyret om at veien skulle utbedres.

Barna i Kundapur har rett og slett drevet nyttig grunnforskning som har ført til handling. Hadde delstaten Karnataka hatt en «Nysgjerrigper-pris» ville de ha vært sterke kandidater til å vinne den!
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD