FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Nye innsparingsbehov i mottaksdriften

På grunn av reduksjon i tilstrømningen. For å opprettholde en viss fleksibilitet og en kapasitetsreserve har UDI foreslått overfor alle mottak og driftsoperatører å endre kontraktene.
På grunn av reduksjon i tilstrømningen av antall asylsøkere er det for tida behov for færre mottaksplasser. UDI må derfor spare penger, da revidert nasjonalbudsjett resulterte i nedskjæringer i bevilgningene til mottaksdrift. UDI har imidlertid et behov for å tenke langsiktig, da man vet at antall asylsøkere som kommer til landet svinger fra år til år. For å opprettholde en viss fleksibilitet og en kapasitetsreserve har UDI foreslått overfor alle mottak og driftsoperatører å endre kontraktene.

På ettersommeren kom UDI med et utspill overfor driftsoperatørene der de ble bedt om å redusere antall faste plasser i mottakene med 25 %, og dermed også de faste overføringene til drift. Dette ville imidlertid innebære at mottakene måtte redusere antall ansatte, og FORUT som driftsoperatør valgte å si nei til forespørselen. FORUT har hele veien vært tydelig på at organisasjonen ikke har noen problemer med å se behovet for å redusere den totale mottakskapasiteten når antall asylsøkere avtar og UDIs ansvar for til enhver tid å sørge for en rimelig balanse mellom mottakskapasiteten og behovet.

– Dette vil og må vi som driftsoperatør kunne leve med dersom vi ønsker å være en aktør på dette feltet. Forslaget har imidlertid en annen side med store konsekvenser knyttet til det som må være åpenbart for alle, nemlig en dramatisk redusering av de økonomiske rammebetingelsene for mottaksdriften. FORUT kan ikke se at det er et riktig tiltak i en tid med sterkt fokus på asylsøkeres psykiske helse og behov for et stabilt og trygt opphold i mottaksfasen, uttaler generalsekretær Terje Heggernes.

Det å arbeide i mottak innebærer et stort psykisk press for de ansatte som følge av den mentale tilstanden hos mange av beboerne knyttet til traumatiske erfaringer og usikkerheten rundt utfallet av asylsøknaden. Arbeidssituasjonen er ofte foranledningen til en ustabil personalsituasjon. Det er en kjent sak at det er svært tøft å være mottaksarbeider.

– FORUT kan ikke være med på at kvaliteten på mottaksarbeidet blir svekket. Det vil få uante konsekvenser både for beboerne og de ansatte, avslutter Terje Heggernes.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD