FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Nr. 35

«Felles kamp mot fattigdom - En helhetlig utviklingspolitikk» er det offensive navnet på Stortingsmelding nr 35 som ligger i Stortinget denne høsten. Det er åtte år siden Stortinget sist diskuterte norsk utviklingspolitikk, og det vil trolig bli like lenge til neste gang. Det er derfor et viktig dokument vi står overfor, som ikke minst berører organisasjoner som FORUTs rammevilkår i arbeidet med fattigdomsbekjempelse.
Meldingen inneholder et bredt spekter av problemstillinger og innfallsvinkler knyttet til fattigdomsbekjempelse. Det loves mer penger til bistand, det varsles kamp for mer rettferdig handel og gjeldsslette, det fokuseres i større grad på mottakerlandenes ansvar, og det vil bli økt fokus på korrupsjon, for å nevne noe.

Ikke alkohol: Fiskere i Jaffna trenger ikke alkohol som et tilleggsproblem. Tilværelsen er vanskelig nok uten.
Fattigdomsbekjempelse er vanskelig og krever innsats på bred front. FORUT gleder seg derfor over at Regjeringen har funnet plass til å ta opp problemene alkohol skaper i mange fattige land i denne stortingsmeldingen. I meldingen slås det fast at alkohol og andre rusmidler er en alvorlig trussel mot folkehelsen i mange fattige land. I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) er alkoholrelaterte dødsfall og uførhet årsak til 4,1 prosent av den totale sykdomsbyrden i verden, og alkohol er rangert som den største risikofaktoren for dødelighet og uførhet i land med overgangsøkonomier (tidligere Sovjet og Øst-Europa). Meldingen slår også fast at det er dokumentert at alkoholbruk øker eksponeringsfaren overfor hiv, og det er økende kunnskap om alkoholbrukens negative rolle i sykdomsprogresjonen. Alkoholmisbruk påvirker også pasienters vilje og evne til å følge et behandlingsregime for hiv/aids.

I meldingen slås det på nytt ettertrykkelig fast at frivillige organisasjoner i nord og sør er viktige aktører i arbeidet med å oppfylle FNs tusenårsmål om å utrydde ekstrem fattigdom innen 2015. Frivillige organisasjoner i Norge skal fortsatt kunne motta betydelige midler fra staten til sine prosjekter og sitt rettighetsarbeid. FORUTs melding til sitt nettverk i Norge i denne situasjonen er at vi fortsatt skal være en god kanal for solidaritet med vanskeligstilte i sør.

FORUT er klar for forsterket kamp mot fattigdom ved blant annet å styrke det sivile samfunn og mobilisere menneskelige ressurser og organisasjoner på lokalplanet. Vi tar ellers utfordringen som ligger i meldingen om et økt fokus på menneskerettigheter og rusgifter som utviklingshinder.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD