FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2009 >  Nødhjelpen er i gang

Nødhjelpen er i gang

FORUT arbeider nå i de leirene som settes opp i Vavuniya. Der er det grovt sett to typer, såkalte transittleirer (som er skoler og offentlige bygninger) og de egentlige leirene som i grunnen er én kjempestor en. Alle flyktninger fra krigsområdet fraktes enten dit eller til Jaffna, hvor FORUT også arbeider.
24.04.2009

Ingen får komme inn i krigsområdet. Røde Kors har hatt båter som har gått dit omtrent to ganger i uka de siste to månedene og hentet ut sårede. De har blitt fraktet til sykehus lenger sør, og videre til flyktningleirene i Vavuniya. Den siste uka har det ikke gått båter (så vidt vi vet) fordi det har blitt for farlig. Det har heller ikke gått inn noen form for mat til flyktningene i området siden 1. april.

Flyktningene som nå kommer ut er i svært dårlig forfatning. De er underernærte, mange er syke (av dårlig drikkevann, underernæring eller feilernæring, mangel på hygienefasiliteter osv), de er mentalt og fysisk utslitte etter et år på flukt. I løpet av det året har de flyttet mange, mange ganger, de har gjennomlevd to store flommer, og de er blitt beskutt og bombet fra alle kanter. Mange har mistet noen av sine kjære, og mange har barn som er tvangsrekrutterte soldater i LTTE.
 
Vanntank
Vanntank
FORUT arbeider med mange forskjellige tiltak. Vi setter opp det som kalles ”emergency shelter” (en hytte, litt bedre enn telt), vi sørger for vann til drikke og til dusjing. Det gjør vi ved å kjøre inn vann til leirene i store tankbiler, og vi setter opp vannposter og dusjanlegg. Vi deler ut pakker med klær, sovematter, hygieneartikler osv. Vi driver med utdeling av mat til de mest sårbare. Det er barn, nybakte mødre og gravide. Når det gjelder husly, er det akkurat nå et slikt press at ingen har tid til å sette opp det som kalles ”emergency shelter”. Vi setter derfor opp telt, som vi får fra UNHCR. På litt lengre sikt må vi nok endre på det, men nå er det så akutt at telt er alt vi har tid til.
 
I tillegg driver vi aktiviteter for barn i leirene. Dette er viktig både for at de skal ha noe å fordrive tiden med, men også fordi de trenger å få bearbeidet sine traumer. Det gjøres med veldig enkle midler ved at de hjelpes til å tegne og fortelle om hva de har vært gjennom. I tillegg har vi frivillige som jobber inne i leirene med å organisere lekeaktiviteter for barn.
 
FORUT har et kontor i Vavuniya. Det har vi hatt i mange år. Våre ansatte der er delvis fra Vavuniya og delvis fra Vanni (hvor alle flyktningene er fra). De kjenner menneskene de skal hjelpe og har lang erfaring i denne type arbeid. De jobber alle sammen nærmest døgnet rundt nå, for å hjelpe alle flyktningene som kommer.
 
Våre ansatte fra Vanni
Disse kan deles inn i tre kategorier:
  1. De som kom ut fra Vanni i september. De jobber nå på kontoret vårt i Vavuniya, og er vår viktigste ressurs i arbeidet med å hjelpe flyktningene.
  2. De som er kommet ut seinere, som flyktninger. De er som alle andre internert i flyktningeleirene. Vi jobber med å få dem ut av leirene slik at de kan begynne å arbeide for oss
  3. De som fremdeles er inne i krigsområdet. Det er nå 25 ansatte. Vi har hatt opplysninger om dem helt frem til mandag. Inntil da var ingen av våre ansatte blitt drept. To er såret, men de har kommet ut fra området siden og er nå i leirene.
FORUT jobber sammen med alle andre organisasjoner og FN. Det skjer gjennom et system hvor alle som jobber med for eksempel mat, møtes og fordeler oppgavene mellom seg. Det samme skjer i møter for dem som jobber med husly, med vann og sanitær, med helse osv. Hensikten med systemet er at vi ikke skal løpe i beina på hverandre, og at vi ivaretar alle og ikke dupliserer hverandres jobb.
 
Mannskap
Akkurat nå jobber omtrent 20 heltidsansatte med dette. I tillegg er det frivillige som jobber med barneaktiviteter i leirene. Utover det har vi masse mennesker som vi ansetter til teknisk arbeid på kort-tidskontrakter. Det er sjåfører som kjører vann, folk som bygger toaletter, folk som setter opp ”shelters” og telt osv. Tallet på dem varierer fra dag til dag.
 
Det trenges penger 
Utdeling av mat
Utdeling av mat
Vi mangler penger til alt! Det vi i første omgang kommer til å bruke mye penger på, er varer som klær, kokekar, hygieneartikler (såpe, sjampo, barbersaker, sanitetsbind), sovematter osv. De flyktningene som kommer nå, har som sagt vært på flukt lenge. De har veldig lite med seg, mange har bare de klærne de har hatt på seg det siste året. Litt lenger ut i rekka kommer så ”shelter”, når situasjonen roer seg såpass at det er mulig å få satt opp dette igjen. Så er det selvsagt mat. Vi deler ikke ut mat til alle. Det gjør FN, men den maten alle får, er ikke nok til de som er spesielt sårbare. Det gjelder spesielt de minste barna, nybakte mødre og ammende mødre.  De får tilleggsernæring fra oss.
 

Se innslag om FORUT på NRK Østnytt her.

Se også innslag på svensk TV:

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD