FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

FORUT-nytt 1/2006 >  Når mor er borte

Når mor er borte

"Staten skulle gjøre mye mer for kvinner og deres barn i og med at kvinner fra Sri Lanka skaffer landet store inntekter hvert år," sier Hiranthi Wijemanne fra National Child Protection Agency i en kommentar til nyheten om at flere og flere barn i Sri Lanka blir utsatt for overgrep i sine egne hjem.
14.02.2006
Runa Heggernes



De siste 10-20 årene har mange fattige srilankesere reist ut av landet på jakt etter arbeid. Nesten 600.000 kvinner har forlatt familie og hjem for å arbeide som hushjelper i Gulf-området og Midt- Østen. Dette arbeidet tilfører Sri Lanka flere millioner dollar i utenlandsk valuta hvert år og er derfor en svært viktig inntaktskilde for landet. Men baksiden av medaljen er at mange barn vokser opp uten mor og familiestrukturen i landet endres.

Barn betaler prisen
Når mor, tvunget av mangel på inntekt til å kunne forsørge familen, forlater hjemmet for å jobbe utenlands, blir omsorgen for barna enten overlatt til far eller andre slektninger. Dette har medført en økning i tilfeller av incest og barn født av unge mødre. I flere tilfeller er det nyfødte barnets far både far og bestefar til barnet. Abort er forbudt på Sri Lanka og er derfor ingen løsning når en tenåringsjente blir gravid.

Hjem for unge mødre
Sarvodya, en frivillig, nasjonal organisasjon på Sri Lanka, driver hjem for unge, ugifte mødre. Her finner vi jenter helt ned i 14-årsalderen som har fått barn med mannlige slektninger. Å føde barn utenfor ekteskap medfører stor skam og mange kan derfor ikke bli boende i landsbyen sin. I tillegg blir skolegangen avbrutt og muligheten for utdanning faller bort.

”Kvinner må få bedre opplysning om hvilke farer de kan utsette barna sine for ved å overlate ansvaret for omsorgen til andre,” hevder Neeta Ariayaratne som arbeider ved senteret.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD