FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2007 >  Mikrokreditt styrker kvinner på landsbygda i Sri Lanka

Mikrokreditt styrker kvinner på landsbygda i Sri Lanka

Mylankadu er en stor landsby på Jaffna-halvøya. Det bor 502 familier i landsbyen, som tradisjonelt livnærer seg av jordbruk.
02.01.2007
Sukirtha Nadarajah

Lederen for den lokale velforeningen sier at før FORUT begynte å arbeide i landsbyen i april 2004, hadde de fattigste i landsbyen ikke hatt noen bedring av levekårene. FORUT begynte med å opprette 18 små spare- og lånegrupper med til sammen 217 medlemmer. Etter få måneder hadde tallet steget til 33 grupper med 412 medlemmer. Det månedlige sparebeløpet varierer fra 200 – 1500 rupier pr. medlem (1000 rupier er ca. 60 kr). Fram til oktober 2006 hadde medlemmene spart til sammen 1 651 968 rupier. 167 av medlemmene har fått lån på til sammen 3 829 500 rupier. Tilbakebetalingen er på 80 % og renten på 15 %. Lånene har blitt brukt til å starte små enmannsbedrifter og forbedringer av eksisterende virksomhet.


Selvarajah Ranjani:
Selvarajah Ranjani:
Selvarajah Ranjani er en ung enke med to barn. Hun mistet mannen i en mineeksplosjon. Ranjani er et aktivt medlem i en spare- og lånegruppe og har fått et lån på 50 000 rupier for å starte en liten kafé med to ansatte. Etter kort tid har kaféen blitt et populært sted, og hun har også startet et hjemmebakeri. – Familien min støtter meg fullt ut i dette, sier Ranjani. – Min far, bror og andre familiemedlemmer arbeider for meg, og etter at jeg har betalt det månedlige avdraget på lånet sitter jeg igjen med 4000 rupier i overskudd. Hvis alt går etter planen vil jeg gjerne utvide bakerivirksomheten, sier en fornøyd Ranjani.



Singarajah Jehateswary
Singarajah Jehateswary
Singarajah Jehateswary har seks barn og er et aktivt medlem i sin spare- og lånegruppe. Jaheteswary sparer ca 400 rupier hver måned og har så langt tatt opp to lån. Det første på 20 000 rupier ble brukt til å utvide den lille grønnsaksboden hun og mannen har. – Før dyrket vi bare grønnsaker til eget bruk og hadde problemer med å få endene til å møtes, forteller Jaheteswarys mann, - men etter at vi fikk en liten grønnsaksbod til å selge varene, klarer vi oss mye bedre.

Jaheteswary har betalt tilbake lånet på 20 000 rupier og har tatt opp et nytt lån på 50 000 for å flytte salget av grønnsaker til et mer egnet sted der trafikken er større. Etter at avdrag på lånet er betalt, har hun 3500 rupier igjen. – Lånene jeg har fått har gjort det mulig for meg å utvikle enmannsbedriften min, forteller Jaheteswary. - Pengene bruker vi på utdannelsen til barna våre, og det er en god investering i framtida!


Naheswaran Kubenthirarani
Naheswaran Kubenthirarani
Trebarnsmoren Naheswaran Kubenthirarani sparer ca 750 rupier i måneden. Også hun har fått to lån gjennom en spare- og lånegruppe. De første 45 000 rupiene ble brukt til å starte en enkel snekkerbedrift hvor mannen og sønnen er støttespillere. Sammen med litt penger som andre i familien hadde, kunne hun kjøpe en enkel maskin, noe verktøy og litt råvarer og gå i gang. Da hun hadde tilbakebetalt hele lånet, fikk hun litt senere et nytt lån på 50 000 rupier, som hun har brukt til å utvide snekkerbedriften. Nå tjener hun ca 6000 rupier i måneden etter at lånet er betalt.

Kohulanathan Thevarathi
Kohulanathan Thevarathi
Kohulanathan Thevarathi er 30 år gammel og har tre sønner. Både hun og mannen er aktive medlemmer i spare- og lånegruppen. De sparer regelmessig og deltar i aktiviteter som den lokale velforeningen, CORE – Uduvil, arrangerer. Thevarathis mann er leder av foreningen som er en av partnerne til FORUT i området. Familiens første lån var på 25 000 rupier for å bedre potetavlingen. Som en følge av dette tjente familien 90 000 rupier og tilbakebetalte lånet i sin helhet. Så fikk Thevarathi en idé om å starte en liten videouteleiebutikk i landsbyen. Spare- og lånegruppen ga henne 35 000 i lån, og nå er virksomheten i full gang. – Jeg har 2000 rupier igjen hver måned, sier en glad Thevarathi. – Disse pengene bruker jeg på det daglige som familien trenger. Mitt neste mål er å få lån til å skaffe en datamaskin og en skriver.

Jeyagowri, mikrodredittansvarlig i området sier: - Innbyggerne her har virkelig innsett viktigheten av mikrokreditt. Det månedlige sparebeløpet overstiger det vi hadde forventet. FORUT har ikke bare introdusert minkrofinansiering, men har også støttet velforeningen i landsbyen med kurs for gruppelederne og kurs i hvordan en skal gå fram når en vil starte sin egen lille bedrift. Etter at vi fikk spare- og lånegrupper, spiller kvinnene en mer aktiv rolle i landsbyutviklingen enn før. Likestillingsspørsmål og deltakelse i avgjørelser både hjemme og på landsbyplan er nye tanker i Mylankadu.

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD