FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Rusgifter og utvikling Krisehåndtering og rehabilitering Kvinner og likestilling Barnerettigheter Informasjonsvirksomhet Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Temaer > Rusgifter og utvikling >  Menn drikker - kvinner lider
Gammel lærdom på nytt i Malawi

Menn drikker - kvinner lider

- Når han blir full, blir han helt gal. Han skriker til meg, han slår meg og spiser opp all maten jeg lager til familien. Slik vil jeg ikke ha det.
09.07.2008
Dag Endal. Foto: Eli Gunnvor Grønsdal og Ingvar Midthun

 "Jeg er som en slave for min mann. Dette gjør meg ulykkelig. Jeg mistrives i ekteskapet, for vi har ikke mat. Han bruker alle pengene våre på drikking og kommer ikke hjem før sent på kvelden."

Forskningsrapport fra Malawi

Dette er en av historiene som blir fortalt i to nye forskningsrapporter fra Malawi, som SINTEF Helse har laget på oppdrag fra FORUT. Rapportene er laget i samarbeid med Universitet i Malawi og skal bidra til økt kunnskap om hvordan rusproblemene arter seg lokalt i Malawi, både i byene og på landsbygda. Rrapportene skal også bidra til å planlegge forebyggingsstrategier og til utvikling av FORUTs nye ADD-program i Malawi.
 
Ung spritselger
Ung spritselger
Stine Hellum Braathen fra SINTEF Helse la fram det nye materialet på et seminar om vold mot kvinner som FORUT nylig arrangerte i Malawis hovedstad Lilongwe. Der møtte over 30 representanter fra frivillige organisasjoner, som var mer enn villige til å bruke den nye kunnskapen til forsterket innsats mot vold mot kvinner. Sammenhengen mellom fyll og vold er allment kjent i Malawi, som i mange andre land, men mer systematisk og vitenskapelig kunnskap om emnet har det vært mangel på.
 
- Dette er et kvalitativt materiale, la Hellum Braathen vekt på i innledningen som hun hadde sammen med medforfatter Alister Munthali. – Det vil si at vi har prøvd å beskrive og forstå hvordan alkohol bidrar til vold mot kvinner. Omfanget av problemet sier materialet ikke noe om. Men der kan vi støtte oss på tall fra undersøkelser som er gjort tidligere. En undersøkelse fra 2004 viste at hver tredje kvinne i Malawi sier de har blitt utsatt for vold fra menn siden de fylte 15 år. Kvinner som er gift med menn som drikker, blir langt oftere utsatt for vold enn kvinner som har menn som ikke drikker.
 

Alkohol som risikofaktor 

I en annen undersøkelse i Malawi fra 2005 oppga nesten halvparten av kvinnene at de har blitt utsatt for en eller annen form for overgrep fra menns side: fysisk, psykisk, seksuelt eller økonomisk. Også i denne undersøkelsen kom alkohol fram som en viktig risikofaktor. Dette er en av årsakene til at SINTEF i sin nye undersøkelse har valgt å intervjue kvinner som har menn som drikker.
 
Historiene som kommer fram i forskningsrapportene, er mange og hjerteskjærende, slik som Chimwemwes historie som er gjengitt mer utførlig sammen med denne artikkelen. En kvinne på 61 år sier: ”De fleste som drikker, tar ikke noe ansvar for familien. Det finnes noen unntak, men ikke mange. I fylla fornærmer de andre folk og til og med slår kona si. Jeg har sett mange mannfolk som slåss med og juler opp ektefellen, og noen bruker vold for å få sex. Slike menn voldtar også andre kvinner og til og med barn.”
 
Kvinnenes lidelser bekreftes av mennene som ble intervjuet av forskerne: ”Du kan ikke komme ut av fattigdommen hvis du drikker. Mange menn gjør ingen nytte for seg i lokalsamfunnet fordi de bare sitter og drikker øl. De tjener sine penger, så drikker de opp alt på puben, og kone og barn blir sittende hjemme og lide,” sier en mann på 24 år fra Chembe. En 30-åring fra samme landsby forteller at det verste med alkohol er at fylla går ut over uskyldige som ikke er med og drikker: ”For eksempel rammer det de kvinnene som må se ektefellene gå rundt i landsbyen i fylla. Og de har erfart hvordan fylla bringer fattigdommen også inn i familien”.
 
På seminaret i Lilongwe la Stine Hellum Braathen vekt på at kvinner som har menn som drikker og slår, kommer i en umulig situasjon. – Kvinnene strever hardt for å være gode ektefeller og lojale mot sine menn. Ved å være eksemplariske koner prøver de å unngå at mennene blir utro, sinte og voldelige. En av kvinnene vi intervjuet fortalte hvordan hun og venninnene diskuterer hvordan de kan bli best mulig ektefeller: ”Vi lærer hverandre å lage god mat slik at mennene våre får lyst til å bli hjemme om kveldene og la være å gå ut og drikke.” En annen sa at blant venninnene hennes var det vanlig å fortelle og lære hverandre hvordan de kan ta seg godt ut for å glede sine ektemenn: ”Vi må alltid passe på å se attraktive ut, for ellers går mennene til andre damer.”
 
Fyll, vold og fattigdom setter kvinnene i en håpløs situasjon også på en annen måte, kunne Hellum Braathen fortelle. – Når mennene er ute og drikker om kveldene, blir de veldig sultne. Så kommer de hjem og forlanger at maten står klar på bordet. Ofte er det ikke mat å få, for mannen har drukket opp pengene som det skulle kjøpes mat for. Så blir mannen rasende på kona for at hun ikke skaffer mat, og ofte ender dette med at kona blir banket opp – enda det er mannen som er årsaken til elendigheten.
 

Seksuell vold 

Morgendagens kvinner i Malawi
Morgendagens kvinner i Malawi
SINTEF-rapporten bekrefter at seksuell vold forekommer ofte sammen med fyll. Av tolv kvinner som var intervjuet, hadde sju opplevd å bli tvunget med vold til å ha sex med ektemannen; det vi kaller voldtekt. Elleve av damene visste om andre damer som hadde opplevd det samme når mennene er påvirket. Mange av de intervjuede fryktet også for at mannen hadde forhold til andre damer i fylla og at faren for at de blir HIV-smittet på denne måten er stor. Ikke til å undre seg over i et land der hver åttende voksne person er HIV-smittet. En kvinne på 28 fra Chembe forteller: ”Menn som drikker eller røyker chamba (marihuana), forandrer oppførselen sin. Noen ligger med ”bargirls” i fylla og pådrar seg kjønnssykdommer. Jeg kan si det fordi jeg har sett det skje i virkeligheten.”
 
 
 
De to nye forskningsrapportene fra SINTEF kan bestilles fra FORUT: oystein.bakke@forut.no eller dag.endal@forut.no.
De kan også lastes ned fra www.add-resources.org
 
 
”Når jeg spør hvorfor han drikker, sier han at det er for å bli glad og glemme sine problemer. Men da sier jeg dette er egoistisk. Hvordan kan han være glad når familiens hans lider?”
(Kvinne, 43 år, Lilongwe)
 
”Jeg misliker sterkt at han drikker dette brygget, for da har vi aldri råd til mat i familien. Klær har vi heller ikke råd til.”
(Kvinne, 26 år, Lilongwe)
 
”Jeg må skaffe alt familien trenger, for mannen min tar ikke ansvar. Han tenker bare på drikking, og jeg må holde styr på det lille vi har. Han går ut for å drikke om morgenen og kommer ikke hjem før lang ut på kvelden.”
(Kvinne 40 år, Lilongwe)

 

Chimwemwes historie

 
- Min mann er veldig sjalu. Hver kveld er han ute og drikker. Ofte slår han meg når han kommer hjem. Det går ikke en uke uten at han slår meg i fylla. Mye av familiens penger drikker han bort. Dette er penger som vi skulle ha brukt til andre ting i familien.
 
Slik er Chimwemwes hverdag, og slik er det for mange kvinner i Malawi. De lever i en familiesituasjon der ektemannens fyll, vold og fattigdom forsterker hverandre og drar både kvinner og barn inn i en ond sirkel.
 
Chimwemwe er 24 år gammel nå og bor i Lilongwe, hovedstaden i Malawi. Navnet hennes er oppdiktet for å skjule hvem hun er, men historien hennes er dessverre virkelig. Hun fortalte den til feltarbeiderne som har samlet materiale til SINTEF-rapportene om rus og vold mot kvinner i Malawi. Historien startet i hennes landsby utenfor Lilongwe da hun var 19 år gammel. En mann fra Lilongwe kom til landsbyen og lovet Chimwemwe jobb på et supermarked i byen. Etter å ha tjent penger kunne hun reise tilbake til landsbyen og fortsette utdannelsen. Slik ble det ikke. – Da vi kom til Lilongwe, innrømmet mannen at han hadde løyet. Jeg skulle ikke få noen jobb. Jeg skulle i stedet gifte meg med han. Det ville jeg ikke, for jeg var glad i en mann i landsbyen min, men han holdt meg fanget, og en dag voldtok han meg. Det resulterte i at jeg ble gravid. De andre kvinnene i området rådet meg til å gifte meg. Nå har vi vært gift i fire år, og vi har to barn.
 
Nå lever Chimwemwe med mannens fyll og voldelige oppførsel. – Hver kveld kommer han hjem full. Han tisser i senga og kaster opp i fylla. Jeg har ikke noe lyst til å ligge i samme seng når han er slik. Han lukter vondt, han oppfører seg dårlig, og dessuten er jeg redd for at han har forhold til andre damer som kan være HIV-smittet. Hvis jeg ber ham gå ut av huset, så slår han meg. Han slår meg også dersom jeg ikke bruker en chitenje (en lokal sarong). Når min fireårige datter ser meg uten chitenje, sier hun: ”Mamma, nå kommer pappa til å slå deg igjen når du ikke har på deg chitenje”.
 
Chimwemwe kjenner mange andre kvinner som har ektemenn som drikker hele tida og oppfører seg på samme måten. – Vi har alle den samme erfaringen med fyll og voldelige ektemenn. Vi kvinner er så sårbare. I fylla slår mennene, og de fornærmer oss på alle måter. Dette er ille. Vi ønsker å bli avholdt og satt pris på.

 

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD