FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2007 >  Madonna med barn

Madonna med barn

"Selv om Madonna urettmessig adopterte lille David, satte hun samtidig Malawi på kartet ei ukes tid."
01.12.2006
Eva Braaten
Eva Braaten
Eva Braaten
Det er søndag morgen. Jeg sitter ved arbeidspulten hjemme og ser ut av vinduet. Det er mye snø allerede tidlig i november i år, og den treningsivrige naboen er på vei ut på ski. Naboungene koser seg i snøen, og en og annen farter forbi på spark. Kanskje på vei til kirka eller et tidlig kaffebesøk. Jeg vet ikke. Uansett er det behagelig å betrakte et så harmonisk og rolig nabolag. Ikke for det, vi har hatt vår andel av borettslagskrangel om oppussing og fellesarealer, men i all hovedsak er det fredelig og rolig her, og særlig denne søndagsmorgenen.
 
Jeg vet ikke om det er derfor jeg ikke klarer å hisse meg så voldsomt opp over den siste tidas store nyhetssak om at verdens største popikon, Madonna, har adoptert en liten gutt fra Malawi. David heter han, og Madonna hevder hardnakket at hun gikk gjennom alle de obligatoriske adopsjonsprosedyrene før hun fløy han hjem til England i privatflyet sitt. Dette er det imidlertid mange som ikke tror på. De hevder at hun brukte kjendisstatusen og pengene sine for å få fortgang i adopsjonen. Slike saker tar nemlig vanligvis veldig lang tid i Malawi.
Og jeg tenker at hun helt sikkert øvde innflytelse på malawiske adopsjonsmyndigheter, og det er selvfølgelig ikke bra. Vi vil ikke ha en verden der rikinger kan gjøre som de vil, og kjøpe seg de barna de vil ha. Men jeg synes ikke det er det interessante i denne saken. Det er andre forhold jeg synes er mer verdt en diskusjon.
 
Som for eksempel at jeg ser en parallell her til en debatt om bruk av fadderbarn i bistandsorganisasjoner. I FORUT tenker vi utvikling for flere, og derfor har vi ikke fadderbarn, slik en del andre organisasjoner har. Som FORUT-partner får du med andre ord ikke et bilde av ”barnet ditt” til å ha på veggen når du betaler 150 kr i måneden. Vi i FORUT tror slike ordninger dreier seg mer om giverens gode samvittighet enn om å hjelpe. Vi tror mer på å støtte ei større gruppe mennesker, hele lokalsamfunn, til å klare seg bedre sjøl.
 
Men allikevel klarer jeg altså ikke å hisse meg opp over det Madonna har gjort her. Kanskje har det ikke med mitt harmoniske søndagsnabolag å gjøre. Kanskje er det heller fordi jeg ser Madonna som uttrykk for en trend blant kjendiser som dreier seg om å engasjere seg i saker som fattigdom, HIV/AIDS eller globale miljøspørsmål. For det er jo slik at selv om Madonna urettmessig adopterte lille David, satte hun samtidig Malawi og Malawis enorme utfordringer på kartet ei ukes tid.
 
Kjendisengasjementet i verdens urettferdighet begynte egentlig med Bob Geldof. Deretter kom Sting og Bono i U2. I dag er det flere, for eksempel George Clooney og Angelina Jolie. Og dette blir de kritisert for: Å fronte humanitære saker. De beskyldes for å bruke det humanitære engasjementet for å styrke sitt eget image, og dermed sin egen markedsverdi. Og det er sikkert noe i den kritikken. Men so what! Hva så, tenker jeg. De bruker kjendisstatusen til å fronte regnskogsaken, være FN-ambassadører eller få Verdensbanken til å slette gjeld. Og så gjør de det sikkert for å fronte seg sjøl også, og det er kanskje ikke akkurat sånn vi vil ha det. Men jeg har vanskelig for å avvise noen som vil forsøke å gjøre verden til et litt bedre sted for flere. Det er tross alt ikke hver dag at Malawi er på alles lepper.
dot

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD