FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Luftig for Kingfisher

Indias største spritprodusent og ølbryggeri United Breweries (UB) som står bak Kingfisher øl, har nå planer om en luftig måte å fremme sitt varemerke. Selskapet vil starte et lavpris flyselskap; Kingfisher Air. Slik flyr de høyt over forbudet mot alkoholreklame i indiske etermedier.
India er et av verdens største markeder og regnes for å ha store vekstpotensialer når det gjelder øl og andre alkoholholdige drikkevarer. Tradisjonelt har den lokale kulturen vært restriktiv i forhold til alkohol, og ølforbruket er lavt sammenlignet med andre markeder, men dette er i endring. Kulturen har gitt seg utslag i en del restriksjoner, blant annet forbud mot alkoholreklame på fjernsyn. Mange omgår dette reklameforbudet med å reklamere for andre varer med samme navn.

Kingfisher kan allerede ses på fjernsyn i form av reklame for Kingfisher flaskevann. Kingfisher er imidlertid mest kjent som Indias desidert største ølmerke. Nær hver tredje øl som drikkes i India er en Kingfisher. I følge selskapets egne hjemmesider har ølmarkedet i India vokst med 12 prosent det siste året, mens UBs salg har økt med 17 prosent. Noe av denne økningen forklarer selskapets fargerike leder, Vijay Mallya, med at de har kunnet tilby billigere halvlitere, mot de tradisjonelle 650 ml-flaskene i India.

Merkevare
- Selskapet har lenge vært stolte av å kunne skape merkevarebevissthet hos våre kunder gjennom en rekke tradisjonelle og oppfinnsomme markedsføringsmetoder. Våre forbindelser til sport og populærkultur bidrar til å gjøre våre produkter relevante for et bredere publikum, forteller Mallya, som sjøl har søkt en politisk karriere i India.

I sommer annonserte Mallya at UB vil starte Kingfisher Air. Han har samtidig henvendt seg til indiske myndigheter for å oppheve forbudet mot å servere alkohol på innenriksflyvninger. Mallya har vært en ivrig forkjemper for å oppheve restriksjoner på alkoholomsetningen i India. Samtidig skal Kingfisher-linjen videreføres med designerfly, modeller som flyvertinner og en «fly the good times»-tilnærming.

- Hvem bryr seg om reklameforbudet
En petitkommentar i «The Hindu» tar opp dette temaet: «Moteløven, Vijay Mallya, skal etter sigende lansere et flyselskap, Kingfisher. Et ferskt reklameinnslag for Kingfisher øl (det kunne like gjerne vært for deres mineralvann, det går ut på ett) lanserte en ny logo: «Kingfisher. Now it flies». Tja, dette kan være begynnelsen på en ny tendens – ett slagord passer til alt. Ny logo, merkevareutvidelse og alt det der. Kingfisher, nå som navn både på øl, mineralvann, moteklær, badedraktkalender og et flyselskap, hvem bryr seg da om at det er forbud mot spritreklame!»

Se også Indisk alkoholallianse i støpeskjeen

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD