FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > India >  Lørdagsjobb med mening

Lørdagsjobb med mening

- Det er helt nødvendig å involvere alle deler av befolkningen for å løse de problemene som marginaliserte grupper i samfunnet har, hevder APSA (Association for Promoting Local Action), en av FORUTs indiske samarbeidspartnere med hovedkontor i Bangalore sør i India.
28.03.2003
Jorid Almås
Et av APSAs mange prosjekter går ut på å involvere middelklassen. I flere år har APSA engasjert skoleelever fra Bangalores eliteskoler til å se på de fattigste som bor i slummene og på gata på en ny måte. Når elevene kommer i nærkontakt med befolkningen som bor i slummene lærer de at også fattige mennesker har ressurser, men at de ofte kan trenge litt hjelp for å kunne ta sine egne ressurser i bruk. Nå har APSA utvidet prosjektet til å rekruttere frivillige fra næringslivet. Slik møter mennesker som lever i det moderne India de fattigste på en ny måte, og får muligheten til å gjøre en frivillig innsats blant byens slummer, gatebarn og gatefamilier, på barnehjemmet Nammane og med yrkesopplæring.

Frivillig arbeid
Janardhan er 25 år og jobber hos det store USA-baserte dataselskapet Texas Instruments. Han bruker lørdagene sine på APSAs yrkesskole. Enten driver han med opplæring i forskjellige dataprogrammer som for eksempel PhotoShop eller så viser han elevene hvordan maskinene ser ut inni. De ansatte får også mye hjelp av han og blir det tid til overs så driver han og bygger om datamaskinene til APSA. Kostnadseffektivitet er ord du ofte hører APSA bruke, og i praksis betyr det for eksempel at de har bygget sine egne datamaskiner ved å kjøpe forskjellige deler og Janardhan har hjulpet til med å sette dem sammen.

Janardhan har vært frivillig hos APSA i omtrent et år. Hans første besøk var i følge med en kamerat for å hjelpe til med noen datamaskiner. Han ble med noe motvillig og var ikke egentlig interessert i å drive med frivillig arbeid, og han hadde heller ingen spesielle forventninger. Den som imponerte han mest på det første besøket var Eshwarappa, eller Esha som han kalles, som er lærer for data-opplæringen. Janardhan sier at han har aldri hatt noen lærer selv som er så flink til å undervise. Esha hadde så mye entusiasme og klarte seg med bare noen få datamaskiner. Elevene var så positive og lærevillige, og han bestemte seg for at her var det noe han kunne hjelpe til med. Etterhvert som han forstod hva han kunne gjøre som frivillig bestemte han seg for å bidra til at dataelevene skulle få best mulig opplæring ved å sørge for at maskinparken til enhver tid er i orden. Ingen av barna skal behøve å sitte med hendene i fanget fordi maskinene ikke virker. Esha og Janardhan bruker all sin fritid til å jobbe med maskinene og finne nye maskiner til lavest mulig pris.

Mer enn jobb
Livet hans har forandret seg etter han begynte å jobbe som frivillig hos APSA. - På jobben min er det ingen som snakker sammen om noe annet enn jobb. Ingen er noe særlig interessert i hverandres liv. Som alle andre var jeg stort sett opptatt av å kjøpe ting og komme videre i livet. Jeg ble veldig overrasket over hvor åpne APSAs stab er med hverandre og over hvordan de får gjort så utrolig mye for så lite penger. Jeg respekterer virkelig de som passer barna ved Nammane. Det er som å være mor til 200 barn. En dag skal de få tilgang på datamaskiner og alt annet de trenger. Jeg vil at de alle sammen skal få en best mulig utdanning.
Dataopplæring: : Ettårig opplæring innen data gir gode muligheter for fast arbeid, også for jenter.
foto: Jorid Almås
dot

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD