FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter >  Leirene åpnes
Sri Lanka

Leirene åpnes

Den 1. desember er leirene i det nordlige Sri Lanka åpnet. Internflyktningene kan nå fritt dra ut av leirene, bare de melder fra om hvor de drar og hvor de oppholder seg.
01.12.2009
Ellen Bjølseth

Ulike medier melder at en god del av flyktningene fortsatt vil bo i leirene, fordi hjemstedet er minelagt eller de ikke har noe eller noen å vende tilbake til foreløpig. Det er likevel positivt at innesperringen er over og at tilbakevendingsprosessen er godt i gang.

Den største av leirene, Manik Farm, er redusert fra ca 260 000 til 120 000 personer. Utflyttingen herfra har foregått en måneds tid. Det nye nå, er at de som av en eller annen grunn blir igjen i leirene, fritt kan bevege seg ut og inn og delta i samfunnslivet utenfor gjerdene.
 
Løslatelsen skjer raskt og er relativt uorganisert. Flyktningene samles og sendes med busser til ulike deler av øst- og nordområdene. Mottakerapparatet er mangelfullt, og det er ulikt hvor de havner. Noen bor hos (ofte fjerne) slektninger, og de har plikt til å melde seg hos Divisional secretary (rådmannen). Støtte skjer også på forskjellig måte. Noen får 5000 rupier (ca 250 kr) i hånda og 20 000 rupier (ca 1000 kr) i banken, noen får bare 5000 rupier, og noen får ingenting. Leirene som internerer tidligere LTTE-soldater forblir stengt.
 

Valg i 2010

Det er planlagt både presidentvalg og parlamentsvalg i 2010. Presidentvalget vil etter planen foregå i januar og valg til nasjonalforsamlingen i april. Opposisjonen er i ferd med å samle seg til en koalisjon som favner de politiske ytterpunktene. Den nylig avgåtte hærsjefen, general Fonseka, er utpekt til presidentkandidat for opposisjonen og vil utfordre den sittende presidenten, Rajapakse.
 
President Rajapakse
President Rajapakse
General Fonseka
General Fonseka
Det blir spennende å se i hvilken grad tamilbefolkningen vil delta i valget, men det er å håpe at internflyktningene innen den tid er kommet så langt i utflytting og gjenbosetting at det blir mulig å komme seg til stemmeurnene.
 
En annen endring som har skjedd den siste tiden, er at media våger å si noe positivt om opposisjonen. Selv om de fleste tror at presidenten vil bli gjenvalgt, er det på ingen måte så selvfølgelig som det så ut til for en måned siden.
 
I mellomtiden fortsetter FORUT å dele ut ekstrarasjoner med mat til flyktninger som slipper ut av leirene, og vi vil også fortsette med vannleveranser til leirene frem til nyttår. FORUT støtter også barneklubbene i leirene og driver med barnerettede aktiviteter, om enn i mindre skala enn før. Myndighetene har sagt at Manik Farm skal tømmes helt innen 31. januar 2010.

Se også hva BBC rapporterer.

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD