FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

3/2005 >  Ledere: Etter tsunamien

Ledere: Etter tsunamien

27.05.2005
Morten Lønstad
Flodbølgekatastrofen i Det indiske hav andre juledag i fjor utløste en giverglede som vi ikke har sett maken til før. Så var det da også sterke bilder av hardt rammede enkeltskjebner vi fikk servert i de ulike mediene. Seks måneder seinere er verden tilsynelatende som før, og andre hendelser topper nyhetsbildet.

Tsunamien skyldtes en naturkatastrofe. Tilfeldigvis rammet den et område av verden med stor fattigdom, der det i tillegg befant seg titusenvis av vestlige turister. Tsunamien rammet tilfeldig, men fattigdommen i verden skyldes verken tilfeldigheter eller rammer tilfeldige. Spørsmålet er derfor om engasjementet som ble utløst etter tsunamien har medført at givergleden og stemningen med å bry seg var motivert i en prinsipiell holdning til urettferdighet og fattigdom, eller om den var et svar på et slags følelsesmessig kaos skapt av sjokkbildene av rekker av døde og fortvilte overlevende. Har bevisstheten om verdens urettferdighet økt og vil kravet om en mer rettferdig verden bli styrket på lengre sikt etter tsunamien?

Vår oppgave som bistands- og solidaritetsorganisasjon er å bidra til at dette skjer. Gjennom opplysningsvirksomhet, informasjon og aktivitetsopplegg i skoler og barnehager vil FORUT fortsatt gjøre sitt beste for at rettferdig fordeling og global forståelse skal være høyt på den offentlige agendaen.
dot

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD