FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Rusgifter og utvikling Krisehåndtering og rehabilitering Kvinner og likestilling Barnerettigheter Informasjonsvirksomhet Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Temaer > Rusgifter og utvikling >  Kritisk blikk på alkoholinvesteringer

Kritisk blikk på alkoholinvesteringer

Flertallet i Stortingets finanskomité mener enkelte typer markedsføring av alkohol og gamblingtjenester vil kunne kvalifisere som ”grovt uetisk” og dermed måtte vurderes opp mot de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond – utland. Mandag ble innstillingen vedtatt i Stortinget.
10.06.2009

Carlsbergs sponsing av Liverpool er eksempel på markedsføring rettet mot barn og unge
Carlsbergs sponsing av Liverpool er eksempel på markedsføring rettet mot barn og unge
Stortinget har i vår behandlet Stortingsmelding nr. 20 Om forvaltning av Statens pensjonsfond i 2008. I tillegg til årsrapporten for i fjor inneholder meldingen en gjennomgang av de etiske retningslinjene for fondet. Denne revisjonen har blant annet ført til at pensjonsfondet ikke lenger vil investere i tobakksindustrien. På det feltet mener både finansministeren og stortingsflertallet at det foreligger sterk støtte både i befolkningen og i verdensopinionen for å trekke seg ut.

I finanskomiteenes høring hevdet FORUT at filtrering av tobakksprodusenter fra Statens pensjonsfond - utland er et skritt i riktig retning, og at i neste omgang bør man ta skrittet fullt ut og i tillegg filtrere alkoholprodusenter. Videre mente FORUT at det i en del tilfeller allerede foreligger grunnlag for uttrekk basert på de eksisterende etiske retningslinjene.
 
I innstillingen fra finanskomiteen heter det: ”Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, er enig i at enkelte typer markedsføring av sterkt vanedannende varer og tjenester som ved overdreven bruk har sterke negative konsekvenser, som for eksempel alkohol og gamblingtjenester, vil kunne kvalifisere til betegnelsen "grovt uetisk", og legger til grunn at dersom dette påvises, vil Etikkrådet og departementet vurdere dette på vanlig måte opp mot de etiske retningslinjene for fondet.
 
- Vi påpekte at for eksempel Carlsbergs sponsing av Liverpool og produksjon av Liverpool-trøyer med Carlsberg-logo i barnestørrelser er eksempel på at mange alkoholprodusenter retter sin markedsføring mot barn og unge. Finansdepartementet påpekte i stortingsmeldingen at grovt uetisk markedsføring eksempelvis overfor mindreårige bør kunne vurderes opp mot utelukkelseskriteriet, og vi er svært fornøyd med at flertallet i finanskomiteen var enig i dette, sier FORUTs prosjektleder for prosjektet Rusgifter og utvikling, Øystein Bakke.
dot

Related articles

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD