FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Nepal >  Krigens ofre i Nepal

Krigens ofre i Nepal

Nærmest daglig foregår det bortføringer og arrestasjoner av barn i Nepal, og barn dør og skades på grunn av den væpnede konflikten. Som i alle borgerkriger rammes sivilbefolkningen hardt og særlig barna.
29.05.2005
Jorid Almås
Både den maoistiske geriljaen og myndighetene har tidligere sagt at de skal beskytte barn fra å bli ofre i denne konflikten, men etter hvert som konflikten blir stadig mer voldelig og fastlåst, finnes det i virkeligheten liten beskyttelse for barna. Den økende volden følges av økende brutalitet fra de krigende partene, som i svært liten grad straffes og derfor får et stadig friere spillerom.

Jente voldtatt og drept av en gruppe fra sikkerhetsstyrkene
Reena Rasaili, 18-årig skoleelev fra Kavrepalanchock distrikt, ble skutt og drept av en gruppe fra sikkerhetsstyrkene etter midnatt 13. februar 2004. I følge Reenas far var det om lag 10 sivilkledde, bevæpnede personer fra sikkerhetsstyrkene som kom til huset hans rundt midnatt og krevde at han skulle åpne døren til huset.

Han åpnet ikke døren i frykt for hva de kunne komme til gjøre, dermed ble døra brutt opp og de kom inn i huset. Etter å ha gjennomsøkt huset trakk de datteren hans ut fra under senga hvor hun gjemte seg og tok henne med ut i fjøset. Familien i huset hørte ingen samtale mellom Reena og sikkerhetsstyrkens menn, bare hennes smertefulle skrik, og dette pågikk i nærmere fem timer. Klokka fem om morgenen ble Reena tatt med 100 meter vekk fra fjøset og skutt tre-fire ganger. Familien fant henne senere naken og med skuddsår i hodet, brystet og øynene. Hun hadde også skader ellers på kroppen. En nasjonal radiostasjon meldte i en nyhetssending den 13. februar Reenas navn sammen med tre «terrorister» som var blitt drept den natten i møte med sikkerhetsstyrkene.

Jente anholdt og drept
Sikkerhetsstyrkene anholdt Subhadra Chaulagain, en 17-årig skoleelev fra samme distrikt, etter at de hadde voldtatt Reena Rasaili den samme natten. Da flere personer fra sikkerhetsstyrkene kom til huset hennes ved midnatt, skal en venn av henne som sov i et rom i annen etasje ha hoppet ut av et vindu i huset og løpt sin vei i redsel. Sikkerhetsstyrkene skjøt etter ham, men klarte ikke å fange ham. De hentet da Subhadra fra sengen hennes og ut av huset. Hun gråt og sa at hun ikke hadde gjort noe galt og ba innstendig om at de tok henne med til distriktets militærstasjon i stedet for å drepe henne. Gruppen fra sikkerhetsstyrkene begynte å slå henne og trekke henne med seg. Familien ble tvunget tilbake inn i huset, og de hørte deretter ni skudd. Etter dette kom fire personer tilbake og gikk løs på faren hennes og anklaget ham for å støtte den maoistiske geriljaen. Faren mistet etter hvert bevisstheten av de harde slagene, men kunne ikke reise til sykehuset etterpå for å få behandling på grunn av trusler fra sikkerhetsstyrkene. Etter denne hendelsen fikk Subhadras 14-årige bror Ram Kumar Chaulagain en sjokkreaksjon og nektet å spise og drikke. I stedet tilbød han sin døde søster mat.

Begge disse sakene er innmeldt til FNs kommisjon for menneskerettigheter i Geneve sammen med en mengde andre, tilsvarende saker.

Kilde: Asian Legal Resource Centre, http://www.alrc.net
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD