FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Konflikten forsinker hjelpearbeidet i Sri Lanka

Husly, vann, inntekt, trygghet og et normalt liv er hovedsaken for titusenvis av mennesker i FORUTs prosjektområder mer enn tre måneder etter at tsunamien rammet. Men den etniske konflikten i Sri Lanka forsinker hjelpearbeidet.
Transport: I mange områder må vann transporteres fra renseanlegg til flyktningleirene hvor folk bor.
FORUT var raskt på banen med nødhjelp etter at flodbølgen traff øst- og sørkysten av Sri Lanka. I mange av områdene var FORUT allerede representert, og i andre områder har organisasjonen blitt trukket med i arbeidet, først med nødhjelp, senere rehabilitering. De første meldingene tydet på at den srilankiske regjeringen og de tamilske frigjøringstigrene (LTTE) var villige til å legge den etniske konflikten på is for å hjelpe sivilbefolkningen. Nå er imidlertid politisk uro i øst og omstendelige prosesser for å balansere politiske interesser i nord med på å forsinke hjelpearbeidet.

I tre av FORUTs prosjektområder ledes arbeidet av norske prosjektledere: Trine Danielsen Kielland i øst (Ampara og Batticaloa), Arne Follerås i Vanni (Killinochchi og Mullaitivu) og Freddy Austli i Jaffna. I tillegg er FORUT aktivt involvert i Hambantota på sørkysten. Rapporten fra prosjektområdene vitner om at utfordringene fortsatt er store.

Vann: FORUTs norsk-srilankiske ingeniør, Sivaharan Kanagsivam, skal sikre at vannrenseanleggene leverer vann uten problemer.
Tungrodd hjelp
FORUTs prosjektledere opplever at sjøl om hjelpeinnsatsen er stor, tar det tid å få hjelpen fram, til tross for at mange organisasjoner deltar med betydelige midler til rådighet. Årsakene til at det tar tid å få tiltakene satt ut i livet er konflikten i landet, politisk spenning, byråkratiske hindre, ressursfattig lokal offentlig forvaltning og omstendelig koordinering av aktivitetene.

I Jaffna koordineres hjelpearbeidet dels av regjeringen og dels av LTTE. Regjeringens representant har gjort mye for å koordinere disse to instansene og får ros for den innsatsen, men det har ikke forhindret forsinkelse. Folk som bor i transittleirer får dekket sine grunnleggende behov. De er forespeilet er transittperiode på seks måneder, men med den farten det stilles tomter til rådighet er det grunn til å tro at de blir boende betydelig lenger i disse leirene før de kan flytte inn i permanente boliger. Da kan nok misnøyen også stige, mener FORUTs prosjektleder Austli.

Krigsflyktningene misfornøyd
Flyktninger: Både krigs- og tsunamiflyktninger bor nå i leire i Jaffna. Det tar tid å finne nye områder flyktningene kan bosette seg.
Samtidig har løftet om nye hus til dem som ble rammet av flodbølgen fungert som en torn i øyet på de vel 22.000 krigsflyktningene som fortsatt bor i flyktningleirer i Jaffna på grunn av krigen. Mange har husene sine i områder som fortsatt regnes som sikkerhetssoner, og de kan dermed verken flytte hjem eller få nytt hus. FORUTs stedlige representant i Sri Lanka, Paul Henrik Kielland mener det er viktig å ta disse utfordringene med i betraktningen når hjelpearbeidet skal organiseres. - Den spesielle situasjonen i landet gjør at det er en stor fordel å kjenne de lokale forholdene og ha erfaring med hjelpearbeid fra tidligere. FORUT har lang erfaring i Sri Lanka, og det drar vi nytte av nå, sier han.

Fra øst meldes det om forsinkelser på grunn av uro. I slutten av mars førte politiske drap og militære trefninger til frykt, protestdemonstrasjoner og streiker med stengte butikker og bensinstasjoner i en del områder.

- Uroen har blant annet ført til at vannleveransene til noen av leirene stoppet opp i to dager, og våre folk jobbet til klokken tre en natt for å få til alternativ vannleveranse til disse leirene, forteller Trine Kielland. Den politiske uroen har også ført til økt oppbud av militært nærvær og økt spenning.

Tomter og vann
- De overordnede problemene i øst er knyttet til mangelen på tomter og mangelen på vann, rapporterer Trine Kielland. Sjøl om opprensingen av brønner er startet, er problemet at sjøvannet har drevet langt innover land og saltet siger ut i brønnene igjen. Vann fra renseanleggene som FORUT og andre organisasjoner driver blir distribuert over store avstander, med de utfordringene det medfører. I nødhjelpsfasen leverte FORUT fem store vannrenseanlegg, tre av dem er i øst. Disse ble montert med hjelp fra den norsk-srilankiske ingeniøren, Sivaharan Kanagasivam som på kort varsel reiste til Sri Lanka. Kanagasivam er nå tilbake i Sri Lanka for å sikre at FORUTs vannrenseanlegg fortsetter å produsere vann uten driftsmessige problemer.

- Behovet for å rense og distribuere vann er av myndighetene anslått til å vare i to til tre år, før gjentatte regnperioder har renset ut saltet, forteller Trine Kielland.

Husly er også et problem. Mange bor fortsatt i telt, og mye av det som har kommet opp av midlertidig husly er under de standardene som regjeringen i Sri Lanka har fastsatt. Varmen i det åpne landskapet og mangelen på privatliv bak tynne vegger eller teltduker er noen av problemene den tsunamirammede befolkningen opplever.

Hjelpen forsinkes også av byråkratiet. Lokale myndigheter mangler ressurser og er for dårlig organisert til å ivareta sin koordineringsrolle effektivt. Konkurranse mellom myndigheter på lokalt og regionalt nivå forekommer også. I tillegg skal myndighetene forholde seg til mange nye, internasjonale, frivillige organisasjoner uten erfaring fra Sri Lanka. Det gjør ikke saken lettere. Mange av organisasjonene er allerede på tur ut, noe som skaper frustrasjon både blant folk flest og blant myndighetene.

- Vi legger vekt på at FORUT først og fremst er en utviklingsorganisasjon heller enn en nødhjelpsorganisasjon og at vi skal jobbe her etter at nødhjelps- og rehabiliteringsfasen er over, sier Trine Kielland.

Les mer:
Barn, rent vann og fiske i fokus (04.04.05)

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD