FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Kartlegger rusmidler i Sierra Leone

På oppdrag fra FORUT er Morten Bøås og Anne Hatløy ved forskningsstiftelsen FAFO nå i ferd med å kartlegge rusmiddelsituasjonen i Sierra Leone. Kunnskap om situasjonen i landet er viktig for å ta dette elementet med i gjenoppbyggingsarbeidet etter borgerkrigen i verdens fattigste land.
I disse dager blir 800 spørreskjemaer fra undersøkelsen i Sierra Leone lastet for elektronisk behandling. Undersøkelsen, som i tillegg til spørreskjemaene omfatter dybdeintervjuer av noen utvalgte informanter, gjøres på oppdrag fra FORUTs prosjekt: Alkohol og rusgifter. Datainnsamlingen til studien ble gjennomført i Sierra Leone i midten av oktober av et team som besto av 25 feltassistenter i tillegg til de to forskerne. FORUT og IOGT i Sierra Leone sto for den praktiske tilretteleggingen, og landets statistiske kontor bisto med det forskningsmessige.

Sierra Leone: Feltarbeidere på intervjurunde i Freetown
Kunnskap for gjenoppbygging
Bakgrunnen for undersøkelsen er ønsket om å ha kunnskap om rusmiddelsituasjonen i gjenoppbyggingsarbeidet etter borgerkrigen i landet. Krigen var en av de mest brutale konflikter i nyere tid, og det er kjent av det var utstrakt bruk av både alkohol og narkotika blant soldatene på begge sider i konflikten. Sierra Leone er et av verdens fattigste land og havner på bunnen av listen enten den utarbeides av FN eller Verdensbanken.

– Kunnskap om rusmiddelsituasjonen er viktig både for å kunne drive forebyggende arbeid og for å bidra til å utvikle en alkohol- og narkotikapolitikk i landet, sier FORUTs utenlandssjef Ståle Stavrum.

Anne Hatløy forteller at det er for tidlig å si noe om resultatene av undersøkelsen. Først må dataene analyseres. Både hun og Morten Bøås synes likevel de har fått et slags bilde av at rusmiddelbruken både er mer utbredt og mer akseptert i storbyen Freetown enn i områdene som ligger lengre unna hovedstaden.

– Det virker som om det er relativt lite bruk av rusmidler blant dem som bor i tradisjonelle husholdninger, mens det finnes store subgrupper der det brukes både palmevin og lokalprodusert sprit, sier Bøås.

Velsmurt feltarbeid
Forskerne forteller at feltarbeidet gikk glatt, og feltarbeiderne som Sierra Leones statistiske kontor hadde hjulpet til med å rekruttere var velkvalifiserte og fungerte bra.
– Dessuten gjorde Alex Gandi fra IOGT Sierra Leone en kjempejobb med alt det praktiske, forteller forskerne.


– Det var ingen som nektet å svare på spørreskjemaene, og vi traff mange av dem som var valgt ut. Dermed ble svarprosenten høy, forteller Hatløy. Hun forklarer at undersøkelsen ble gjort med tilfeldig utvalgsmetode i et såkalt kompakt klyngeutvalg. Tre områder ble undersøkt, Freetown, landområdet rundt Mile 91 og byen Bo, med omliggende landsbyer. I de tre områdene har undersøkelsen et representativt utvalg, og der kan den si noe om rusmiddelsituasjonen og om forskjellene mellom by og land. Undersøkelsen er imidlertid ikke omfattende nok til å være en nasjonal undersøkelse.

Den kvalitative delen av undersøkelsen utgjøres av intervjuer med informanter fra rusmiljøer i byene og gjennomføring av fokusgruppeintervjuer i landsbyene. Bøås har hatt hovedansvaret for denne delen av undersøkelsen. Intervjuene bygger på en livshistorietilnærming, og på denne måten fikk Bøås informasjon både om prisnivå, utbredelse og omsetningsruter for ulovlige rusmidler som hjemmebrent og narkotika. Han forteller også at de i landsbyene fikk mange forskjellige reaksjoner under gjennomføringen av undersøkelsen. «Kommer dere for å hjelpe oss med forsyningen av drikkevarer?» var det en landsbyleder som spurte.

Rapporten fra studien forventes ferdig i januar 2005.

Forskerne:
Forskningsoppdraget: «Post War Alcohol and Drug Survey in Sierra Leone» gjøres av FAFO institutt for anvendte internasjonale studier.

Anne Hatløy har doktorgraden i ernæring, og hun har tidligere jobbet mye i Vest-Afrika, sjøl om dette er hennes første oppdrag i Sierra Leone.

Morten Bøås, som har doktorgraden i statsvitenskap, har tidligere forsket på konflikten og på ungdom både i Sierra Leone og i regionen forøvrig.

FORUT og rusmiddelforskning
Gjennom prosjektene Lokal aksjon mot rusgifter (fram til 2003) og Rusgifter og utvikling (fra i år) har FORUT ønsket å bidra til kunnskapsbygging rundt rusmiddelproblematikk i utviklingsland. Studien som nå gjøres i Sierra Leone er det fjerde omfattende forskningsprosjektet de siste fem årene. Tidligere er det gjort en studie av rusmiddelbruk blant videregående elever i Senegal, en kartlegging av rusmiddelbruk i Nepal, med spesiell fokus på barn og studien Alkohol og fattigdom i Sri Lanka som ble lansert tidligere i år. Alle studiene er tilgjengelige på FORUTs internettsider.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD