FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

1/2003 >  Irak-krigen skaper mismot i Sri Lanka

Irak-krigen skaper mismot i Sri Lanka

Programrådgiver for FORUT i Sri Lanka, Trine Danielsen Kielland fra Tromsø, jobber til daglig i et borgerkrigsherjet land. Hun mener krigen i Irak betyr et alvorlig tilbakeslag for gjenoppbyggingsarbeidet i landet. Fredsarbeideren føler seg motløs overfor ny krig.
28.03.2003
Bernt Sønvisen
Tromsø: FORUTs programrådgiver i Sri Lanka, Trine Danielsen Kielland snakker om Sri Lanka under sitt hjemmebesøk i Tromsø nylig.
Den tidligere barnehagelederen fra Tromsø arbeider for å skape framtidshåp hos barn og unge i det hardt prøvede øylandet Sri Lanka. Men nå som amerikanerne har gått til angrep på Irak, fylles hun av motløshet.

– Jeg kjenner at situasjonen er vanskelig og frustrerende. Et år med våpenhvile i Sri Lanka har endelig skapt nytt håp i det utarmede landet. Men nå svinner det igjen. Krigen i Irak kan få store konsekvenser for landet som har vært herjet av borgerkrig i 20 år, sier programrådgiver Trine Danielsen Kielland.

Te-eksporten rammes
Hun forklarer at Irak blant annet er et svært viktig marked for Sri Lankas viktigste eksportvare, te. Mange familier på Sri Lanka er dessuten avhengige av inntektene fra familiemedlemmer som har arbeid i Midtøsten, og disse går helt klart vanskelige tider i møte. Mange av dem befinner seg i Irak nå, og fattige Sri Lanka har ikke råd til å hente sine statsborgere hjem, slik de gjorde under den forrige Gulf-krig, sier hun.

I Sri Lanka er flertallet buddhister eller hinduer, men det finnes også en muslimsk minoritet på ca. åtte prosent. Det er ingen tradisjon i landet for muslimsk fundamentalisme, men Kielland opplever at krigen nører opp under slike krefter. I tillegg fører krigen til at Sri Lanka nå befinner seg i ei klemme mellom Midtøsten og vesten.

Utenrikspolitisk klemme
– Hvis landet støtter USAs krigføring, får de problemer med sine naboland som de har utstrakt handel med, men går de imot krigen, kan de risikere at USA trekker bistandsmidler som de også er avhengige av. Sri Lanka befinner seg dermed i et uløselig dilemma, galt blir verre uansett hva man gjør, sier Kielland.

Helt rådløs er Trine Danielsen Kielland imidlertid ikke. På et feriebesøk hjemme i Tromsø, benyttet hun anledningen en lørdags formiddag til å selge direkteimporterte produkter fra Sri Lanka, sånt som klær, duker, krydder og te. Samtidig viste hun lysbilder og video fra FORUTs prosjekter, og sannelig vanket det ikke hjembakst og kaffe til de mange som kom innom.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD