FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Share this:

Indisk alkoholallianse i støpeskjeen

En allianse av fagfolk og aktivister som ønsker å påvirke alkoholpolitikken i India er under utforming. I juni deltok syv personer på stiftelsesmøte til Indian Alcohol Policy Alliance (IAPA).
Stiftelsen av Indian Alcohol Policy Alliance (IAPA) er et resultat av et kombinert indisk og internasjonalt initiativ der FORUT har samarbeidet med Global Alcohol Policy Alliance og lokale ildsjeler i India. En forundersøkelse i september i fjor viste at det var stor interesse for en ny, løs sammenslutning av fagfolk og aktivister på alkoholfeltet. I mars i år ble det arrangert en konferanse i Delhi der 25 inviterte gjester diskuterte utviklingen på alkoholfeltet i India.

Stiftelse: Indian Alcohol Policy Alliance ble stiftet av (foran): Shubhangi Parkar, Derek Rutherford (observatør), S. Arulrhaj, Shanti Ranganathan, Monika Arora, (bak) Øystein Bakke (observatør), Jonhnson Ederayanmula, Cherian Varghese (WHO India, observatør), Nimesh Desai, Kshithij, Urs, Vinay Agarwal
Mange av forskerne mente alkoholvanene i India er i endring. Ungdom begynner å drikke tidligere, og den tradisjonelle kulturen som foreskriver tilbakeholdenhet med alkohol er på vikende front for globaliserte markedskrefter som markedsfører alkohol i India. Nyere epidemiologiske studer viser at det fortsatt er mindretallet av befolkningen som drikker alkohol (20-25 prosent på landsbasis, opp mot 50 prosent i noen områder). Kvinner bruker i svært liten grad alkohol. De samme undersøkelsene viser imidlertid at blant de som drikker pleier 60-70 prosent å drikke seg fulle.

Delstatsansvar
Samtidig er alkoholpolitikk i India stort sett delegert på delstatsnivå. Mange delstater har gjort seg avhengig av inntekter fra alkoholavgifter og er dermed lite interessert i tiltak som reduserer forbruket (og dermed inntektene). Tradisjonelt har alkoholmotstand vært preget av forbudslinjen. De senere årene har flere områder opplevd at sterke ad-hoc grupper, ofte kvinner, har krevd alkoholforbud. Der totalforbud mot alkohol har vært innført, har de vært vanskelige å opprettholde på grunn av smugling, hjemmebrenning og sviktende statsinntekter. Deltakerne på konferansen i Delhi var derfor enige om at man heller må arbeide for å få til fornuftige alkoholpolitiske virkemidler som har vist seg gjennomførbare og effektive.

- Gjennombrudd
En kjernegruppe av syv velkvalifiserte personer ledet av Dr S. Arulrhaj, en dynamisk, forhenværende president i den indiske legeforeningen, ble utpekt til å dra lasset videre. Arbeidsgruppen møttes i Chennai i juni der de utarbeidet statuttene, og IAPA ble offisielt registrert i juli 2004. Arbeidsgruppen planlegger offisiell lansering av IAPA i Delhi i mars 2005. FORUT har ambisjoner om å gi betydelig økonomisk bidrag for å få IAPA opp på beina de nærmeste årene.

– Det vurderes som et stort gjennombrudd for kampen mot alkoholindustrien å få etablert et nettverk av motkrefter i India. Her kan det være noe stort på gang, som også kan åpne for spennende perspektiver for FORUT, sier FORUTs generalsekretær Terje Heggernes.

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD