FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

FORUT-nytt 1/2006

COMTEC - en solskinnshistorie
Selvarani på 18 sitter på første benk og følger ivrig med i engelsktimen. Hun er en av 20 ungdommer som i desember fikk sjansen til å begynne på et seks måneders opplæringsprogram i en sømklassse på arbeidstreningssenteret til COMTEC i Vavuniya nord på Sri Lanka.
19.06.2006
Se også 2006

«Ung og lovende»
Temahefte om alkoholindustrien og jakten på de unge i utviklingslandene ble lansert tirsdag 16. mai.
12.05.2006
Se også 2006

Våpenhvile i Nepal
Den nepalske overgangsregjeringen har erklært våpenhvile i den ti år lange konflikten med maoistopprørerne. I forrige uke proklamerte maoistene en tre måneder lang, ensidig våpenhvile. Endringen skjer etter at kong Gyanendra oppga sitt mer enn ett år lange eneveldige styre og lot parlamentet sammenkalles igjen den 30. april.
04.05.2006
Se også Nepal, 2006

Støtte til hjelpearbeid blant internflyktninger
Utenriksdepartementet støtter FORUTs arbeid blant internflyktninger i Sri Lanka med kr 900 000. Arbeidet vil foregå i Kilinochchi og Mullaitivu i det nordlige Sri Lanka, der man har fått en situasjon med nylig ankomne flyktninger.
04.05.2006

FORUT forbereder seg på ny flyktningstrøm
Den siste ukens utvikling på Sri Lanka har ført til at folk beveger seg bort fra Trincomalee, området på nordøstkysten, der flyangrepene har funnet sted som svar på selvmordsaksjonen i Colombo i forrige uke. FORUT er ikke operativ akkurat i dette området, men er i beredskap for å kunne ta seg av flyktninger som kan komme inn i FORUTs kjerneområder.
02.05.2006
Se også Hjem, Nyheter

Fredsprosessen i fare i Sri Lanka
Gårsdagens hendelser i Sri Lanka gjør situasjonen svært bekymringsfull. Selvmordsaksjonen som krevde flere menneskeliv førte til en gjengjeldelsesaksjon i øst, der byen Trincomalee ble utsatt for flyangrep. Ingen av partene har imidlertid erklært krig, så våpenhvilen står offisielt ved lag.
26.04.2006
Se også Hjem, Nyheter, Sri Lanka

Kritisk i Nepal
Situasjonen i Nepal er i dag svært spent. Kongens selvutnevnte regjering har innført et absolutt portforbud, som også omfatter ambulanser, menneskerettighetsorganisasjoner og pressefolk. Ringveien rundt hovedstaden Katmandu utgjør grensen for portforbudet, og innenfor denne er det ingen som rører seg, melder Gauri Pradhan i en telefonsamtale med FORUT.
20.04.2006
Se også Hjem, Nyheter, Nepal

Vårt miljø - vårt liv
500 ungdommer fra FORUTs ulike prosjektområder over hele Sri Lanka har vært samlet i fire dager i Anuradhapura til den årlige ungdomsleiren under mottoet "Our environment - our life"- Vårt miljø - vårt liv!
07.04.2006
Se også Hjem, Nyheter

WTO-avtalene en helsetrussel i utviklingsland?
Verdens Helseorganisasjon (WHO) har beregnet at alkoholbruk utgjør en av "top five killers", dvs. en av de største helsetruslene på kloden. For såkalte utviklingsland med lav dødelighet mener WHO at alkohol utgjør risikofaktor nummer én. Derfor er det avgjørende hvilken innvirkning WTO-avtalene kan få på nasjonale myndigheters mulighet for å regulere alkoholomsetningen. Dette har Jon Lilletun (KrF) nå bedt utenriksministeren orientere om.
07.04.2006
Se også Nyheter

Nyinnflyttet i Thumpalai
Det har lysnet for Kanaharatnam Pakkiyaratnam og sønnen hennes Vijayathas. En måneds tid etter at de flyttet inn i det nye huset sitt, begynner hverdagen å ta form.
31.03.2006
Se også Sri Lanka

Bekymringsfullt i Nepal
I en tale til Europaparlamentet satte CWINs leder, Gauri Pradhan, søkelyset på den politiske situasjonen i Nepal. Han uttrykte det så sterkt som å si: Det finnes ikke noe demokrati, ingen menneskerettigheter eller rettsregler i Nepal i dag.
31.03.2006
Se også Nyheter, Nepal

Fokus på Norge i ny fredsprosess på Sri Lanka
Mer enn fire år etter at våpenhvilen ble undertegnet i Sri Lanka, mellom regjeringen i sør og den tamilske frigjøringsbevegelsen, LTTE, er det hektisk aktivitet på mange fronter i Sri Lanka i forbindelse med at partene har blitt enige om å ta opp igjen forhandlingene. Gjennombruddet skjedde den 24. januar med stor internasjonal oppmerksomhet og med Erik Solheim som "budbringer" mellom tamiltigrenes hovedkvarter i Kilinochchi i nord og regjeringen i Colombo i sør. Partene ble enige om å møtes i Genève. Første forhandlingsmøte har allerede funnet sted, og det neste er planlagt den 19. og 20. april.
23.03.2006
Se også Nyheter, Sri Lanka

Solidaritet i praksis
16 studenter fra den Internasjonale Solidaritetslinja, ISA, på Åsane Folkehøgskole besøker i disse dager Sri Lanka. Studentene som har samlet inn penger til bygging av et ungdomssenter i Negombo skal oppholde seg i landet i fire uker og skal bo sammen med vertsfamilier i FORUTs prosjektområder.
21.03.2006
Se også Nyheter

Fredsforhandlinger og uro
Etter samtalene mellom Sri Lankas regjering og LTTE i Genève den 22. og 23. februar, virker situasjonen litt lettere i Sri Lanka. Riktignok har LTTE i etterkant gitt uttrykk for at samtaleresultatet er blitt fremstilt som mer positivt enn de er villige til å gå med på, men befolkningen melder om at de oppfatter tilstandene som mer avslappet.
10.03.2006
Se også Nyheter, Sri Lanka

Nytt prosjektland
Leder av Eva Braaten
10.03.2006
Se også Nyheter

Etiske investeringer
FORUT har en samarbeidsavtale med Banco Humanfond som har gjort det spesielt godt med sine etiske investeringer de siste par årene.
10.03.2006
Se også Nyheter

Studiegruppe besøker Sri Lanka
- Jeg visste ikke at FORUT hadde så stor virksomhet i Sri Lanka, utbrøt mange av deltakerne på studieturen FORUT nylig har arrangert til landet. Deltakerne har tilbragt flere dager i noen av prosjektområdene i landet hvor FORUT arbeider og er imponert over omfanget i arbeidet.
08.03.2006
Se også Nyheter

Økt misbruk i tsunamiområdene
I farvannet etter tsunamikatastrofen som rammet Sri Lanka 2. juledag 2004, ser en en betydelig økning i alkoholbruken. For mange av de som ble rammet hardt og mistet familiemedlemmer og sine hjem, har alkohol blitt et middel til å flykte fra hverdagens bekymringer.
23.02.2006
Se også Nyheter

Sikkerhet i første rekke!
Den ustabile politiske situasjonen nord på Sri Lanka de siste månedene har påvirket FORUTs arbeid i området. Personalet har møtt mange vanskeligheter når de har utført sitt arbeid, både på kontoret og ute i prosjektområdene. Det har vært en utfordring å drive prosjektene videre da personlig sikkerhet for staben alltid må komme først.
14.02.2006
Se også Nyheter

Når mor er borte
"Staten skulle gjøre mye mer for kvinner og deres barn i og med at kvinner fra Sri Lanka skaffer landet store inntekter hvert år," sier Hiranthi Wijemanne fra National Child Protection Agency i en kommentar til nyheten om at flere og flere barn i Sri Lanka blir utsatt for overgrep i sine egne hjem.
14.02.2006
Se også Nyheter

FORUT skal velge nytt prosjektland
- Det er ikke så ofte det skjer. Derfor er det en viktig begivenhet for FORUT når vi nå skal i gang med å velge et nytt land for prosjektvirksomhet, sier styreleder Eva S. Braaten. Styret inviterer partnere og eiere til å være med på prosessen.
08.02.2006
Se også Nyheter

FORUT fordømmer kidnapping av hjelpearbeidere i Sri Lanka
FORUT fordømmer på det sterkeste kidnappingen av 10 hjelpearbeidere fra Tamils Rehablitation Organisation (TRO) i det østlige Sri Lanka. Fem av disse ble kidnappet på vei til et FORUT-organisert møte i Kilinochchi.
03.02.2006
Se også Nyheter, Sri Lanka

Geirr Lystrup vant Spellemannsprisen
En meget opplagt Geirr Lystrup tok imot Spellemannsprisen for beste barneplate under utdelingen i Chateau Neuf lørdag kveld. Hele salen klappet taktet da han stemte i med "Sangen om Yebo" og takket 60 000 norske barn for at de hadde deltatt i FORUTs barneaksjon.
30.01.2006
Se også Nyheter

Stopp volden og gjenoppta forhandlingene!
FORUTs generalsekretær Morten Lønstad og stedlig representant på Sri Lanka, Terje Heggernes, har sendt et åpent brev til Sri Lankas president Mahinda Rajapakse og de tamilske tigrenes (LTTEs) leder Vellupillai Prabakharan i forkant av Erik Solheims besøk til øya. I brevet uttrykker de sterk bekymring for voldsspiralen på øya, og at dette kan føre til full krig og humanitær katastrofe. De ber de to lederne gjenoppta forhandlingene umiddelbart.
23.01.2006
Se også Nyheter

Spellemannsnominerte Geirr Lystrup - konsert 5. februar
Søndag 5. februar kl 15.00 blir det familiekonsert i Kulturkirken Jakob i Oslo. Da blir det anledning til å oppleve Geirr Lystrup og band "live". FORUT har sendt innbydelse til over 5000 barnehagebarn i Oslo, som har deltatt i barneaksjonen "Sangen om Yebo".
17.01.2006
Se også Nyheter

Se hva jeg kan!
Håndsydde dokker, broderier, patchwork og blinkende lyspærer var noe av det som var utstilt i kommunehuset i byen Puttalam 12 mil nord for Colombo da FORUT i samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger arrangerte en utstilling som avslutning på arbeidstreningskurs for kvinner og ungdom.
09.01.2006
Se også Nyheter, Sri Lanka

"Sangen om Yebo" nominert til Spellemannsprisen
Geirr Lystrups CD "Sangen om Yebo" er nominert til prisen for beste barneplate i 2005. Platen ble til etter at Lystrup besøkte lille Yebo i Sierra Leone. Møtet med Yebo og samarbeidet med FORUT om barneaksjonen ble til stor inspirasjon.
03.01.2006
Se også Nyheter

"Please give us peace"
Etter snart fire år med våpenhvile mellom den srilankiske regjeringen og den tamilske frigjøringsorganisasjonen LTTE, har desember vært preget av mange og tildels alvorlige brudd på denne både nord og øst i landet. Men fredshåpet lever fortsatt hos mannen i gata.
02.01.2006
Se også Nyheter, Sri Lanka

Teaterinstruktør og dokkemaker
I november 2004 stod Bærums-jenta Eilen Bergvik på FORUT-kontoret i Colombo. Hun fortalte om sin utdanning og sine interesser innen barneteater og bruk av dokker i barnegrupper. Kunne FORUT bruke henne i sitt store barne- og ungdomsarbeid?
02.01.2006
Se også Nyheter, Sri Lanka

dot


Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD