FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

1/2003 >  Ikke invester i alkoholindustri

Ikke invester i alkoholindustri

FORUT og ACTIS, Rusfeltets samarbeidsorgan, har i fellesskap sendt et notat til Finansdepartementet der de ber om at Norge bør avstå fra å investere midler fra Statens petroleumsfond i de multinasjonale alkoholselskapene. FORUT har allerede sluttet seg til innspillet som kommer fra en rekke organisasjoner i ForUM-paraplyen, men ønsker å fremme denne saken i tillegg.
30.05.2003
Stortinget skal i 2004 behandle etiske retningslinjer for Statens petroleumsfond. Fondets plasseringer blir da ikke lenger bare et økonomisk eller folkerettslig/juridisk spørsmål, men et politisk spørsmål som dreier seg om tolkning av etikk og etikkens verdi og betydning. Det dreier seg om hvorvidt vi vil oppnå noe mer enn økonomisk lønnsomhet og at investeringene fra oljeformuen må samsvare med våre etiske normer slik disse kommer til uttrykk i relevante politiske dokumenter. Det må forventes at retningslinjene som vedtas får generell overføringsverdi til administrasjon av offentlige investeringer.

Sammen går ACTIS og FORUT inn for at et formål for de etiske retningslinjene bør være å hindre at norsk velferd direkte eller indirekte bygger på at alkoholindustrien lykkes i sine markedsframstøt med de følger vi vet det vil medføre blant annet for fattige og undertrykte i deres streben etter å oppnå velferd og realisering av sitt menneskelige potensial. Derfor mener vi at Norge bør avstå fra å investere midler fra Statens petroleumsfond i de multinasjonale alkoholselskapene.

Eksklusjon av alkoholprodusenter er en av de mest brukte sosiale indikatorer for såkalte sosiale eller etiske fondsplasseringer. Grunnen for å utelukke slike investeringer er basert på de byrdene alkohol påfører enkeltpersoner, familier, lokalsamfunn og nasjoner i form av helseskader, sosiale og økonomiske problemer. Disse problemene følger av enkelte drikketilfeller (skader, ulykker, vold) eller langvarig bruk (alkoholisme, helse- og sosiale problemer). Dessuten er den aggressive markedsføringen disse selskapene bruker for å selge sine produkter til ungdom, fattige og andre utsatte grupper en vanlig grunn til å utelukke denne bransjen.

Å identifisere alkoholindustrien regnes som en enkel sak, og slike selskaper blir identifisert på flere såkalte sosiale indekser. En vanlig grense er å ekskludere selskaper som har mer enn 5-15 % prosent av inntekten fra salg av alkohol. I retningslinjene for mange etiske fond er det forskjellig typer bransjer som er utelukket fra investeringer. Sammen med tobakksindustri og våpenindustri er alkoholindustri en bransje som oftest er utelukket.
dot

Neste artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD