FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Nyheter > 2010 >  Hva skjer etter valget?

Hva skjer etter valget?

I dag, den 26. januar, foregår presidentvalget i Sri Lanka. Mest spennende er hva seierherren vil gjøre for å trygge freden og bringe landet inn i god utvikling.
26.01.2010
Ellen Bjølseth

For den tamilske befolkningen nord og øst i landet er situasjonen på ingen måte normalisert selv om flyktningleirene ble åpnet før jul. Tusenvis av internflyktningene vender hjem til ingenting etter at hus og hjem er blitt rasert under borgerkrigen. I mellomtiden er denne delen av befolkningen avhengig av støtte fra myndighetene og humanitære organisasjoner.

FORUT deler fortsatt ut ekstrarasjoner av mat til familier med spesielt trengende, dvs små barn, gravide og ammende og syke med ekstra behov for næring. De som ennå ikke har forlatt leirene, må nå koke sin egen mat i motsetning til tidligere, da maten ble tilberedt i felleskjøkkener. Dette innebærer at alle må skaffe seg brensel, noe som ikke er helt enkelt. Myndighetene sørger for basisvarer som olje, mel,, ris og linser, mens pakkene fra FORUT inneholder tørkede sardiner, kokosnøtt, løk, hvitløk, grønne bønner og krydder.
 
FORUT har også fulgt flyktninger ut av leirene, blant annet noen som har kommet hjem til Jaffna. De blir også tilgodesett med slike ekstrarasjoner. Matleveransene fra Verdens matvareprogram og FORUT deles ut hver fjortende dag, og det er nok kalorier til å klare seg i denne perioden inntil neste utdeling. Noen velger å bytte bort deler av rasjonene sine, for eksempel i alkohol, noe som er svært uheldig.
 
Fortsatt er 70-80 000 personer igjen i leirene. Det trenges passérseddel for å flytte ut av leiren, og hvis du ikke kan reise hjem, må du bo hos slektninger eller skaffe deg en vertsfamilie som vil ta deg inn mot godtgjøring. De fleste vertsfamilier i Vavuniya er selv fattige, og det oppstår lett konflikt når plassen blir trang og vertskap og gjester er fremmede for hverandre.
 
Vanni-området er ca. 70 % ødelagt, men veiene er stort sett brukbare. Her gjenstår mye minerydding, og ca 40 000 personer har vendt tilbake hit. De sivile strukturene her mangler helt, så det vil ta sin tid før gjenbosettingen blir fullført. Til alt hell har det vært en mild regntid uten voldsomme skurer, og det har gjort at man har unngått større epidemier. Helsetilstanden som helhet er brukbar blant internflyktningene.
 
Et viktig valg også for fattige utenfor Colombo
Et viktig valg også for fattige utenfor Colombo
Det er en krigstrett befolkning vi står overfor, og fremtidsutsiktene er svært utsikre. Når det gjelder dagens valg, blir det for det første spennende å se hvor mange tamiler som faktisk vil delta og avgi sin stemme. Dernest blir det avgjørende hvordan den kommende presidenten vil takle de store utfordringene landet står overfor.
 
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD