FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka Sri Lanka etnisk konflikt Sri Lanka Tsunami Sri Lanka Inparuddy India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Sri Lanka >  Humanitær katastrofe
Sri Lanka

Humanitær katastrofe

Den srilankiske hæren har erobret et svært viktig veikryss ved byen Puthukudiyiuruppu. Herfra går det veier i fire retninger, og regjeringsstyrkene kan nå konsentrere seg om krigføring østover. Det gjenstår bare 3 km til kysten.
04.03.2009
Ellen Bjølseth

På flukt
På flukt
Internflyktningene som er igjen i krigsområdet er drevet helt ut til østkysten. Her er den en kilometerbred lagune med en smal landstripe utenfor mot havet. Det er på denne landstripen, som hovedsakelig består av kokospalmer og sand, at flyktningene har samlet seg. Internasjonale hjelpeorganisasjoner anslår sivilbefolkningen til å være 150 000 mennesker. Myndighetene hevder at det bare er halvparten så mange.

Det internasjonale Røde Kors har klart å evakuere et par tusen syke og sårede fra denne landtungen og forsøker å hente ut flere. Situasjonen er prekær, og vi har mottatt rapport om at 13 mennesker er døde av sult.
 
Området som tamilgeriljaen kontrollerer er ifølge det srilankiske forsvarsdepartementet skrumpet inn til 50 km². Ubekreftede meldinger tyder på at LTTE nå tvangsrekrutterer barn helt ned i 12-årsalderen. Det internasjonale samfunnet arbeider nå intenst for å påvirke partene til å la sivilbefolkningen slippe ut. Barn, kvinner og menn er i en desperat situasjon, klemt sammen mellom dobbelt ild og dertil i overhengende livsfare på grunn av mangel på mat, drikkevann og medisiner.
 
Mye tyder på at LTTE står overfor totalt nederlag. Tilbud fra LTTE om våpenhvile er blitt kategorisk avvist av presidenten, selv om han ikke helt har avvist muligheten for en kort pause for å få ut sivile.
 
- Vi er svært bekymret over den humanitære situasjonen for sivilbefolkningen i krigsområdet og appellerer til partene om å vise ansvarlighet overfor uskyldige sivile, sier FORUTs generalsekretær, Morten Lønstad. – Tvangsrekruttering er uakseptabelt, og spesielt forkastelig er det dersom barn tvinges til å bære våpen.
 
Se også

BBC

Reuters

dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD