FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

3/2005 >  Gikk det bra med Yebo?

Gikk det bra med Yebo?

På vei ut døra etter å ha levert en artikkel jeg hadde skrevet for Blå Kors om FORUTs arbeid på Sri Lanka, møtte jeg en bekjent. Hun ville bare hilse på, og si at hennes fem år gamle datter hadde spurt etter Yebo - gikk det bra med henne?
29.05.2005
Sten Magne Berglund
Vi smilte begge av jentungens bekymringer. Spørsmålet kom etter at de ansatte i barnehagen hadde fortalt barna at det hadde gått bra med både Hiruni og Tisari, som var stjernene i FORUTs forrige barnehageaksjon. Landsbyen deres Katuneriya, som ligger på vestkysten av Sri Lanka, ble ikke rammet av tsunamien. Men selv om bølgene ikke nådde dem, så hadde de som mange andre barn blitt skremte.

Opplysningene om at det hadde gått bra med Hiruni og Tisari var ikke nok for den lille jenta. Hun var kanskje egentlig litt oppgitt over at de voksne ikke kunne si hva som hadde skjedd med den hun var mest opptatt av. Nemlig Yebo! For i barnehagen snakket de ofte om Yebo, som er hovedpersonen i FORUTs aksjon om Sierra Leone. Flere ganger hadde hun nemlig sunget om Yebo, som bor i landsbyen med det vanskelige navnet som moren aldri greide å uttale, og som femåringen forgjeves hadde forsøkt å lære sin mor. Mabongisseh.

Vi måtte le litt. Det er jo tross alt et godt stykke fra Sierra Leone, som ligger på Afrikas vestkyst, og til de tsunamiherjede områdene i Bengalbukta og Det indiske hav. I tillegg bor jo Yebo et stykke inni landet. Jeg er faktisk ikke sikker på om hun noen gang har sett havet. Men at hun hadde det bra – det kunne vi forsikre jentungen om.

Dødstallene etter flodbølgen har kommet opp i nesten 300 000 mennesker. I flere land er flere millioner mennesker berørte. Svært mange har mistet familiemedlemmer. De har mistet hjemmet sitt. De har mistet det de eide.

Men vi har ikke lov til å glemme resten av verden. Vi må lære av den kloke jenta på fem år – det er lov å tenke flere tanker samtidig. Hvert år dør 11 millioner barn. De fleste av disse dør av sykdommer som kunne vært behandlet eller forebygget. Hver dag dør 10 000 barn av diaré og akutte infeksjoner. Sierra Leone er den uheldige innehaver av førsteplassen i barnedødelighet. Mer enn hvert fjerde barn dør før de blir fem år.

Norske myndigheter har vært rause med å støtte humanitær hjelp og bistand til gjenreising i Sørøst-Asia. Vi vet at det vil ta år å bygge opp det som tsunamien rev ned på sekunder andre juledag. Arbeidet med statsbudsjettet for neste år er allerede i gang. Også i 2006 må man regne med at det trengs penger til å hjelpe de rammede i Sørøst-Asia. Vi får håpe at det ikke er lille Yebo og de andre barna fra Mabongisseh som må ta den regninga.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD