FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Sri Lanka India Nepal Sierra Leone Malawi Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

Home > Prosjektland > Nepal >  Gauri Pradhan løslatt

Gauri Pradhan løslatt

Nepalske høyesterett løslot i går Gauri Pradhan som ble arrestert uten siktelse 17. februar. Pradhan er en ledende menneskerettsaktivist og leder av FORUTs partnerorganisasjon, CWIN (Child Workers In Nepal Concerned Centre). FORUT gleder seg over løslatelsen, men er bekymret over omfattende arrestasjoner av menneskerettighetsaktivister og organisasjonsfolk i Nepal.
01.03.2005
Trond Botnen og Øystein Bakke
- Vi gleder oss over Gauri Pradhans løslatelse, sier FORUTs generalsekretær Terje Heggernes. Han fikk meldingen mens han er på reise i Sri Lanka. Kathmandu Post forteller at retten hadde kommet til at arrestasjonen av Pradhan var lovstridig. CWINs talsperson Tarak Dhital melder at Pradhan ble løslatt dirket fra rettssalen.

- Dette var den første høringen etter en Habeas Corpus-stevning siden innføringen av unntakstilstanden første februar. Kjennelsen står ikke bare som en milepæl i Høyesterett etter unntakstilstanden, men også som en stor seier for hele menneskerettighetsarbeidet, sier Dhital. Han takker på vegen av Pradhan og CWIN alle som har arbeidet for Pradhans løslatelse både lokalt og internasjonalt.

FORUT bekymret
- Det er bekymringsfullt med omfattende arrestasjoner av folk som representerer konstruktive og positive krefter i samfunnet. Vi kan ikke stå og se på at tiden blir skrudd tilbake i Nepal. I årene med demokrati har vi sett at frivillig sektor har hatt mye å bidra med. Vi tar sterk avstand fra slike arrestasjoner, understreker Heggernes.

Heggernes håper at Pradhan og andre menneskerettighetsforkjempere kan være katalysatorer for å legge internasjonalt press på kongen og det nye regimet. Utstrakt bruk av vilkårlige arrestasjoner vil bare bidra til å sette landet i en enda vanskeligere situasjon, mener Heggernes. Han peker på at Pradhan i følge Kathmandu Post ble arrestert igjen kort tid etter løslatelsen, for så å bli å bli løslatt igjen etter kort tid.

FORUT vil følge situasjonen i Nepal nøye, og samarbeide med norske myndigheter og menneskerettighetsorganisasjoner for å hjelpe CWIN og Gauri Pradhan skulle de igjen bli utsatt for trakassering fra nepalske myndigheter.

Les mer
SC releases Pradhan (Kathmandu Post, Kantipur Online 1.3.05)
Menneskerettighetsforkjemper arrestert (22.2.05)
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD