FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

FORUT-nytt 1/2006 >  Fredsprosessen i fare i Sri Lanka

Fredsprosessen i fare i Sri Lanka

Gårsdagens hendelser i Sri Lanka gjør situasjonen svært bekymringsfull. Selvmordsaksjonen som krevde flere menneskeliv førte til en gjengjeldelsesaksjon i øst, der byen Trincomalee ble utsatt for flyangrep. Ingen av partene har imidlertid erklært krig, så våpenhvilen står offisielt ved lag.
26.04.2006
Ellen Bjølseth
Grenreisningen hindres?: Opptrapping av konflikten vil sannsynligvis blokkere for aktiviteter som husbygging i nærmeste framtid.
foto: Arkivbilde
Det var åpen klinikkdag på sykehuset som ligger innenfor det militære området. Mange gravide hadde møtt opp for å gå til svangerskapskontroll. En av dem hadde en bombe i stedet for et barn innenfor klærne. Da kortesjen med hærsjefen kjørte forbi, løp hun mot den og utløste bomben.

Senere på dagen kom gjengjeldelsen. Det dreide seg om flyangrep mot installasjoner LTTE ifølge SLMM (den skandinaviske overvåkingsstyrken) ikke hadde hatt anledning til å etablere i henhold til våpenhvileavtalen. Spørsmålet er hvor langt det vil gå før man eventuelt stopper opp for å møtes igjen. President Mahinda Rajapakse sa i en tale i går kveld at han ikke ønsket å gjenoppta krigshandlingene, men at han ikke kunne la seg kue av bombeangrep. Han slår kraftig tilbake, men forsøker likevel å mane til ro.

Selv om LTTE ikke har påtatt seg ansvaret for selvmordsaksjonen, er det ytterst få som tviler på at det er de som står bak, spørsmålet er om LTTE ønsker seg krig. Canada har satt LTTE på sin liste over terrororganisasjoner, og det er svært sannsynlig at også EU vil stramme inn ytterligere. LTTE er på mange måter trengt opp i et hjørne, og det kan føre til at mange av pengekildene deres vil tørke inn.

Vanniområdet, som er kontrollert av LTTE, er nå helt avstengt. Ingen slipper inn og ingen ut. Veien mellom Anuradhapura og Vavuniya, som ligger rett sør for grensen mot Vanni, er også stengt for øyeblikket. I øst er situasjonen mindre oversiktlig. I Colombo er det rolig, og det er ikke meldt om aksjoner mot tamilene i byen.

For FORUTs vedkommende vil det bli lav aktivitet fram mot helgen. Det er sendt instruks til feltkontorene om å holde seg til kontoret i størst mulig grad, og alle transporter er avlyst resten av uken. I forbindelse med fredsprosessen har det vært noe antinorsk stemning de siste ukene, men dette dreier seg om ekstreme grupper som ønsker Norge ut av prosessen. JVP (et lite, marxistisk, singalesisk-nasjonalistisk parti) planlegger en større demonstrasjon i Colombo 1. mai, hvor det er forventet at det vil bli en front mot Norge.

Som veteran i Sri Lanka har FORUT på ingen måter noen tanke om å gi opp. Under omstendigheter som nå er det ekstra viktig å være til stede, selv om noe av virksomheten kan bli hindret den nærmeste tiden. Det innebærer å tilpasse seg til rammebetingelsene, men også her har FORUT lang erfaring.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD