FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

FORUT-nytt 1/2006 >  Fredsforhandlinger og uro

Fredsforhandlinger og uro

Etter samtalene mellom Sri Lankas regjering og LTTE i Genève den 22. og 23. februar, virker situasjonen litt lettere i Sri Lanka. Riktignok har LTTE i etterkant gitt uttrykk for at samtaleresultatet er blitt fremstilt som mer positivt enn de er villige til å gå med på, men befolkningen melder om at de oppfatter tilstandene som mer avslappet.
10.03.2006
Ellen Bjølseth
Partene diskuterte saker i sammenheng med våpenhvilen med tanke på hva den har å si for sivilbefolkningen, både muslimer, singalesere og tamiler. Begge parter sa seg villige til å respektere våpenhvilen og følge retningslinjene fra overvåkingsgruppen SLMM (Sri Lanka Monitoring Mission). De sa seg også villige til i størst mulig grad å forhindre trusler, voldshandlinger, bortføringer og drap.

Det er planlagte nye samtaler i Genève den 19.-21. april.

Tamiltigre drept i bakholdsangrep
I begynnelsen av mars ble to opprørssoldater drept i Batticaloa på østkysten av Sri Lanka. LTTE hevder at det var regjeringsstyrkene som sto bak angrepet, noe hæren benekter. SLMM bekrefter at det hadde forekommet en skyteepisode og at de hadde funnet en død person. Dette var det første voldstilfellet etter at partene møtte hverandre i Genève, men fra desember i fjor til forhandlingene fant sted, ble minst 120 mennesker drept i de nye urolighetene. Tamiltigrene hevder at 40 tamiler var blitt drept av sikkerhetsstyrkene i samme periode, mens noen mener at andre bevæpnede grupper har skylden.

Bortføring av hjelpearbeidere i Sri Lanka
I begynnelsen av februar gikk FORUT ut og fordømte på det sterkeste kidnappingen av 10 hjelpearbeidere fra Tamils Rehablitation Organisation (TRO) i det østlige Sri Lanka. Fem av disse ble kidnappet på vei til et FORUT-organisert møte i Kilinochchi. FORUT krevde at alle hjelpearbeidere skulle bli satt fri og at det srilankiske politiet måtte gi etterforskningen av kidnappingene høyeste prioritet.

De fem siste som ble kidnappet var på oppdrag i Batticaloa-distriktet for Flyktninghjelpen og det srilankiske Redd Barna. De ble meldt savnet da de ikke dukket opp på et møte hos FORUT i Kilinochchi.

FORUT fordømmer ethvert angrep på hjelpearbeidere, uavhengig av om disse er internasjonale eller nasjonale. Nasjonale hjelpearbeidere må ha den samme sikkerhet som internasjonale, og er helt sentrale i å få hjelp fram til krigs-, tsunami og flomofre i Sri Lanka. De arbeider for å hjelpe mennesker i nød, og har krav på respekt og beskyttelse mot skade.

To av de bortførte ble løslatt etter få dager, men vi vet fortsatt ikke hva som er skjedd med de andre.

I en situasjon der våpenhvilen er i fare er det spesielt viktig at denne typen kriminelle handlinger ikke blir et påskudd til gjengjeldelse og opptrapping av volden. FORUT ba derfor den srilankiske regjeringen om å gi etterforskningen av kidnappingene høyeste prioritet.
dot

Neste artikkel:

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD