FORUT logo
Om FORUTPolicyKontaktPresseNyheter som RSS
Hjem Stilling ledig Nyheter Prosjektland Temaer Kampanjer FORUTs barneaksjon Indrani Bakgrunnsstoff Bilder Fortellinger Spill, oppgaver, oppskrifter Fra barnehager og skoler Skoleløpet Kampanjenyheter Støtt FORUT FORUT-partner FORUT prosjektpartner FORUT-nytt/Publikasjoner English Nettbutikk Lenker

1/2003 >  FORUT utvider i Sri Lanka
Sri Lanka

FORUT utvider i Sri Lanka

Som den største norske bistandsorganisasjonen i Sri Lanka har FORUT nå fått 1,7 milloner kroner til å bedre samspillet mellom sivilbefolkningen og det offentlige apparatet i gjenoppbyggingen etter borgerkrigen. Under hele borgerkrigen har FORUT arbeidet på mange fronter, også i de direkte krigsrammede områdene.
11.12.2002
Ellen Bjølseth

Giverkonferansen for Sri Lanka som ble avviklet i Oslo nylig, ga som resultat at en rekke land forpliktet seg til å yte økonomisk hjelp for å sikre varig fred og utvikling i landet. De gode resultatene fra fredsforhandlingene har skapt optimisme og tro på en bedre fremtid. Alle parter la stor vekt på at det var nødvendig å dra med seg hele befolkningen for å få fullt fredsutbytte. I disse dager har FORUT undertegnet en avtale med den norske ambassaden i Colombo om midler til å bygge opp befolkningens og det offentlige apparatets evne til å håndtere en hjemvendings- og gjenoppbyggingssituasjon.. Tilskuddet til FORUT er på drøyt 1,7 millioner kroner og vil bli brukt i første fase av en mer langsiktig innsats.

Etter giverkonferansen er det forventet at mye penger vil strømme inn til Sri Lanka, der det i dag er begrensede ressurser til å håndtere situasjonen. FORUTs prosjekt handler om kompetanseheving. Det innebærer

  • å tilby yrkesopplæring for ungdom
  • å øke kvaliteten på prosjektplanlegging i private organisasjoner og offentlige institusjoner
  • å lære folk hvordan de skal nå frem til beslutningstakerne med sine behov

I dette inngår opplæring av lokale ledere på landsbynivå og opplæring av offentlig personell som skal arbeide med organisasjoner som deltar i gjenoppbyggingen.

Gjenoppbyggingsarbeidet må være en fellesoppgave der befolkningen selv både deltar og kan påvirke prosessen. Det er derfor avgjørende at ledere får opplæring i hva som ligger i en deltakerstyrt, demokratisk utvikling og at innsatsen må være koordinert og effektiv.

Oppgavene er mange. Sri Lanka har hatt borgerkrig siden 1983, og ødeleggelsene er store i tamilområdene i nord. Hus ligger i ruiner, veier og jernbaner er ødelagt, store områder er minelagt, skoler og offentlige bygninger er beslaglagt og i bruk av regjeringshæren. På det meste levde nesten 800 000 mennesker som flyktninger i eget land. Tilbakeflyttingen er i gang, men det vil ta lang tid før alle som vil kan vende hjem igjen. I tillegg har over en million mennesker forlatt landet.

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling, er den største, norske bistandsorganisasjonen i Sri Lanka og har over 20 års erfaring i landet. Under hele konfliktperioden har FORUT arbeidet blant alle befolkningsgruppene, også i områder i nord, som har vært og er kontrollert av de tamilske tigrene (LTTE).

Nærmere opplysninger fås ved henvendelse til:
Generalsekretær Terje Heggernes, tlf. 611 87405, e-post: terje.heggernes@forut.no
Stedlig representant i Colombo: Paul Henrik Kielland, tlf: 00-94-1- 581226 (jobb), 00-94-1- 695167 (privat), e-post: paulhk@forut.lk

Fakta om FORUT


  • Største norske bistandsorganisasjon i Sri Lanka
  • Operativ i tillegg til Sri Lanka i Nepal, India, Gambia, Sierra Leone og Senegal
  • Prosjektramme for 2002: kr. 27,5 millioner hvorav 24 millioner fra NORAD
  • Egenandel skaffes gjennom innsamlingsaksjoner
  • Informasjonsvirksomhet rettet mot norsk offentlighet generelt og barn i barnehager og skoler spesielt
  • Driftsoperatør for fem statlige mottak for asylsøkere i Norge
  • Spesialkompetanse: Rusforebygging
  • Stiftet 1981, eierorganisasjoner: IOGT, IOGT Junior og Juvente
  • Hovedadministrasjon på Gjøvik
dot

Forrige artikkel:

Innsamlingskontrollen

FORUT, Solidaritetsaksjon for utvikling
Boks 300, 2803 Gjøvik, Tlf: 611 87400, Fax: 611 87401, E-post: forut@forut.no
FORUTs kontonr: 7220.05.36348

Dette nettstedet er muliggjort med støtte fra NORAD